Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01 16:09 - Да внимаваме с модерното говорене, войната 1877-78гг. е Руско-турска, не общоевропейска срещу османската имп.
Автор: radoykova Категория: История   
Прочетен: 462 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 13.03 18:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През последните години стана на мода да се изреждат много европейски националности, които, видите ли, се борили за Освобождението на България, като например, цитирам един човек от социалните мрежи: "Унгарци, Румънци, Словаци, Финландци и др."

Предлагам моят моментален отговор. Приемете го като повод за размисъл. А може би някой от вас знае по-добре, да заповяда да сподели в такъв случай, аз обаче не се доверявам на модерното говорене. И така, моята аргументация:

Каква е бройката на споменатите унгарци, румънци, словаци, финландци и други? Не съм чувала да има официален указ от монарх/управляващ по това време от тези народи, който да призове армията от народа си да отива да спасява българите (с цената на живота си). Това прави руският император Александър II.
Или изброените се включват като доброволци, на собствена инициатива?

Кой друг народ провежда подобна кампания, защото в Руската империя, преди указа на Александър II, има мащабни народни вълнения в подкрепа на българския народ, с призиви да ни се помогне; получаваме и дар Самарското знаме като благословия за бъдещото ни успешно освобождение; в защита на българския народ се обявяват видни личности като Фьодор Достоевски, Иван Сергеевич Тургенев, Иван Аксаков, граф Николай Игнатиев, множество други знайни и незнайни състрадателни към българите руснаци! Всички те в съвъкупност изразяват категоричен апел към властта. Та питам в коя друга държава има нещо подобно в национален мащаб като движение на морално-идейно ниво и с ясната готовност за действителна защита на многострадалните българи?

А може би нарочно се изтъкват другите националности, за да се омаловажи основната реално действала?

Колко загинали жертви има от тези други народи? За руската армия се знае че са около 200 000.

Колко паметни знаци има на тези други народи, участвали за Освобождението ни?

И дали някой не подправя историята ни, защото не може да понесе че от руския народ сме видели нещо хубаво? Ако е нещо хубаво, значи трябва да е било от някой друг, не от тях...

Питам защото всеки може да попадне под влияние на манипулации.

Интересно, защо българските възрожденци не споменават особено други националности. Иван Вазов говори само за руснаци освободители. По този повод е стихотворението му "Здравствуйте, братушки". Там обръщението е само към един народ - руския, той не здрависва войниците след това на унгарски, фински или някои други езици...

image


Ако някой има отговор, моля да отговори, но да се позовава само на сигурни, достоверни и проверени източници. Защото живеем във времето на манипулиране с историческите данни.

Бих се радвала ако имаше други. Уви, кръвопролитията през априлското въстание и неговото зверско потушаване; опожарената, изнасилена и изтерзана България, дала множество жертви, бе цената, която българския народ плати поради равнодушието, безразличието на целия европейки континент, който е гледал отстрани и нищо не направи за да помогне, напротив, Англия активно е подпомагала именно Османската империя. Нямали сме европейска подкрепа. Затова бе толкова тежко, с цената на многочислени жертви, страдание проточило се твърде дълго във времето. България се освобождава последна от балканските страни. Гърция и Сърбия се освобождават много преди България. Къде бяха тези финландци, къде бяха, когато убиваха българи 5 столетия.
Моят роден край се освободи от турско робство чак през 1912г.!!! Гоце Делчев трябваше да загине, заради европейския Берлински конгрес. Видяхме ги европейците какви ги мъдруват по конгресите! (1)

Не отричам, че в редиците на руската армия може да е имало някои идеалисти-мечтатели-ентусиасти от други националности, включили се по собствена инициатива (на своя глава, чест и почитания към тях, разбира се), но те са рядко изключение. Официално, Европа не помага на България.

И да, войната е Руско-турска, не общоевропейска срещу Османлиите.
На 12/24.04.1877 г. с Манифест на император Александър ІІ, Русия обявява война на Турция.
Командването е руско, генералите са руски...

Aко се пренесем на Паметника на Свободата на Шипка, то ще си спомним, че под мраморния саркофаг са положени тленните останки на руските воини и българските опълченци. В централната ниша в почетно мълчание пред паметта на загиналите на вечна стража са застанали скулптурни фигури на руски войник и български опълченец. На втория етаж е поставена скулптурна фигура „Победа“. В костницата на паметника има два надписа:

„Българино, склони чело пред туй свято място, заветен паметник на вечната дружба между българи и руси, увенчали с кръвта си нашата свобода!“

и „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“  

Ако не ви достигат аргументите, може би трябва да си припомните песента "Топчето пукна", какво се пее в нея? Хайде заедно да си я припомним!

Какво е чудо, чудо станало
чудо станало, в каменна Клисура?

Пр.: Пустите клисурци - станали московци,
а панагюрци – Донски казаци!

Войвода им беше Георги Бенковски,
Развява байрака Райна Княгиня

Топове им бяха черешово дърво,
гюллета им бяха кантар топузи.

Топчето пукна - Европа се стресна,
Русия скокна Клисура да брани.



За коя националност се споменава е ясно като бял светъл ден, ясно като слънцето, като нежна и тиха Рождественска утрин, като добротата в сърцата ни.... е ясно!

Затова, ще ви поздравя с още едно, този път съвременно, стихотворение: 

Те не бяха от Брюксел, Ню Йорк и Маями.
Те дойдоха по краткия – братския път.
Те говореха руски и бяха славяни.
Тук намериха българска обич и смърт…
Те не знаеха даже дали благодарни
ще им бъдем след време – бащи и деца.
Те избраха войната, а тя е коварна,
тя безумно убива съдби и сърца…
Бяха братя по кръв. Просто бяха славяни.
И под Шипка намериха своята смърт.
Не дойдоха от Брюксел, Ню Йорк и Маями,
от Русия дойдоха – за нас да умрат…
Без да имат дори и имперска идея,
те се биха до смърт за славянската чест.
И сега, ако ти си докрай европеец -
ще ги помниш достойно и утре, и днес...

Лозан Такев

(1) - статия по темата: https://radoykova.blog.bg/history/2023/09/06/at-burov-za-zatrudnenoto-polojenie-na-rusiia-pritisnata-ot-k.1881445

Друга статия от блога - "Защо е важно турското иго да бъде обяснено като явление в цялата му историческо-морална тежест":
https://radoykova.blog.bg/drugi/2024/01/14/.1428663

Поздрави от мен, Ю.Р., 9.1. 2024г.

image




Тагове:   народ,   освобождение,   руски,


Гласувай:
4



1. mapo - Имало е даже и японски самурай :)...
10.01 16:55
Имало е даже и японски самурай :)
https://bg.wikipedia/wiki/Сейго_Ямадзава

Финландци:
https://bg.wikipedia/wiki/Трети_стрелкови_Фински_лейбгвардейски_батальон

Не, че не е имало други освен руси, но те са организирани и са под руско командване - съществен детайл, който мнозина пропускат.
цитирай
2. radoykova - Благодаря, mapo, за хубавия коментар!
12.01 17:24
mapo написа:

Не, че не е имало други освен руси, но те са организирани и са под руско командване - съществен детайл, който мнозина пропускат.


Да, именно Русия е моторът, движещият фактор, основата на тези събития (зад които стои Божията воля). Изкуственото разчленяване на националности, което цели засенчването и отричането на Русия и руската народностна душа не е здравословно явление. Трябва ясно да разбираме, че недоброжелателите изопачават всячески историческите факти за да обърнат наопаки правдата.
цитирай
3. radoykova - Да споделя една публикация от krumbelosvet
14.01 16:48
"Никой народ не се е освободил сам от Османската империя":
https://krumbelosvet.blog/lichni-dnevnici/2023/03/03/nikoi-narod-ne-se-e-osvobodil-sam-ot-osmanskata-imperiia.1858208
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 279094
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386