Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01 06:00 - Родена съм в България. Не определям себе си като предател!
Автор: radoykova Категория: История   
Прочетен: 767 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 15.01 17:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В Русия широко се тиражира (с умисъл и поръчково, разбира се) мнението, че българите сме предатели по отношение на тях, исторически и в настоящ момент. Веднага се изтъква съюзничеството на България с Хитлер по време на II СВ.
Пропуска се обаче, фактът, че България е била съюзник на Хитлер само символично, включила се най-последна от всички други европейски държави, в същото време е спасила българските евреи от лагерите на нацистите, а също така българският цар Борис III отказва на Хитлер да предостави жива военна сила на фронта в негова полза, казвайки, че българите няма да се бият срещу руснаци и ако прати войски на фронта, то те ще преминат да се сражават от руска страна. На практика, България единствено предоставя възможност войските на Хитлер да преминат през земята ни, само да преминат и нищо повече! Фактически, по време на II СВ руснаци и българи не воюват един срещу друг!

Историческа справка (!):
След избухването на войната със СССР, макар и съюзник на Германия, България продължава да поддържа дипломатически отношения със СССР и не изпраща редовни войски на Източния фронт. Царят не позволява на фронта да замине дори и легион от доброволци.
В отговор на външния министър на Райха, Йоахим фон Рибентроп, по повод въпроса за изпращане на български войски на Източния фронт или в Африка, Борис пише:   

„Моят народ се бие само на Балканите, където има етнически наши земи, не може да се бие на други фронтове или в Африка. Ако се прати наша войска на Волга, тя ще мине на страната на руснаците заедно с музиката.

Още един ключов въпрос - съобщават ли по информационните канали от руска страна този важен факт, че България във втория си етап на участие във Втората Световна Война се е борила срещу Третия Райх, в полза на Русия, съобщават ли това?
(защото ако не го правят, това означава, че умишлено сеят раздор и вражда между двата ни народа!)

За справка:

Участието на България във войната срещу Третия Райх, наричано в миналото по съветски образец - Отечествена война, е етап от Втората световна война, при който Българската армия се включва във военните действия срещу Германия, поставена под съветско командване като част от Трети украински фронт. 
Така на практика, военните действия срещу германците започват след идването на власт на правителството на Отечествения фронт. В първите няколко дни след 9 септември 1944 г., български войски успяват да отблъснат настъпващите по направленията Кула-Видин и Кюстендил-София германски войски. На 14 септември Българските войски са поставени под оперативно ръководство на Трети украински фронт на Съветската армия командуван от маршал Фьодор Толбухин намиращ се по това време в България след навлизането на съветската армия на 8 срещу 9 септември 1944 г. на българска територия.

*******

Днес, когато от руските информационни източници се говори (включвам социалните мрежи и инф. канали), че България е предателска държава, не се споменава фактът, че през изминалите 9 години от упражнявания геноцид над руското население в Донбаските републики от страна на украинската власт, в столицата на България, София, имаше протести в подкрепа на тези жертви с апел упражняваният терор да се прекрати! С това желая да посоча, че българският народ не е проспал и тези събития включително, а е отстоявал в публичното пространство позиция, мнение, отношение!

Има доказателства, че българският народ не е безразличен за съдбата на Русия и през изминалите години доблестно е давал израз на своята братска подкрепа, съчувствие, солидарност и духовно-душевна близост! По руските инфо канали за съжаление избягват да отразяват такъв вид новини, но се лансира широко известната теза за „вечните (в исторически план) предатели“.


image
image
image
image


А за останалото, моля, простете ни! https://radoykova.blog.bg/drugi/2023/12/15/pojaluista-primite-nashi-izvineniia.1891749

Статия за духовната страна на прошката тук: "Размисли за прошката"
https://radoykova.blog.bg/drugi/2017/02/26/razmisli-za-proshkata.1512264

Ю.Р.



Гласувай:
6



1. getmans1 - A, с какво ...
11.01 08:56
... да се им задължени, че да сме ги предали, а?

Имперски времена, характеризират се със съответното имперско мислене. Със същото имперско мислене почти 900 години преди "Освобождението" тогавашна България покръства и дава писменост на други прохождащи държавни в случая Каиевска Рус от която се образува Русия /най-опростено казано/.

Погледнато иначе то, Русия "освобождава" Армения и Грузия и кога тези държави стават независими, а?

България на практика сама си извоюва съединението и независимостта и Руско-Турската война е наречена "Освободителна" само като мобилизиране на тогавашното руско общество и сега по същият начин се действа като настройва общетвото срещу "предателите".

Нима България сама се е натискала да влезе в зоната на влияние на СССР и да се болшивизирала?

цитирай
2. morskipesni - Няма такива работи в руските канали.
11.01 10:04
Руската посланичка разбира ситуацията, че правителството няма общо с народа.
Наскоро даде обширно интервю при Карбовски (същото бе спряно по БНР).
цитирай
3. radoykova - отговор от автора на блога
12.01 07:52
1. Parisinfo - благодаря, но аз няма да обвинявам Русия и руския народ. Единствено се противопоставям на вредната тенденция, която я вършат хора с понижено съзнание, в този тежък и трагичен момент, в който най-полезната работа е да вършим точно обратното - да разтопяваме тази враждебност между двата ни народа, а не да я подклаждаме.

2. getmans1 - категорично не съм съгласна с вас, но оставям коментара ви, за да е обективно какъв е мисловният живот на нашето общество.

3. Morskipesni, благодаря, разбира се че зная за интервютата и изказванията на руската посланичка. Но това е далеч от ядрото на въпроса тук. Става дума за друг тип активност, която България породи заради неадекватната, изключително вредна до степен на самоунищожение, политика! За съжаление, това се използва от пакостливите, низши духове и те подсилват враждебното настроение, неуважение и безлюбие. Не искам да цитирам какво пишат някои по групи и форуми..., но за да не съм голословна ще споделя, че едни недалновидни драскачи ме докараха до положение да им отговоря следното, ще го посоча в следващ коментар, за да ми стигне мястото. Пребиваването ми в тази дискусия като преживяване бе да се нагърбя с целия срам и позор, който България си създаде и това стана вина на съпричастните и добронамерени хора, въпреки че поразиите се вършат от безразличните и деградиралите.
цитирай
4. radoykova - ето до къде я докарах в дискусия, в която пак ни се напомни и натрапи на чия страна сме били по времето на II СВ
12.01 07:54
Здесь чрезмерная враждебность и разжигание ненависти к болгарам. Это не есть поведение по-христиански, это элементарное, обыденное и зловредное поведение. Я могу долго рассказывать об общественной деятельности и мнения самого болгарского народа, но у меня нет столько времени писать комментарии. К сожалению, у меня ограничение давать здесь ссылки, что меня бы облекчило в преподнесении информации. Да и нет желания после такого отношения, я постаралась поделиться ценными сведениями и только одно сердечко (спасибо), т.е. вам эта аргументация не нужна.

Я поняла что здесь доска осуждения и позора Болгарии и она подсудимая в вашей мести. Уверяю вас Болгария действительно находится в катастрофе и сознательная часть населения страдает от всех этих процессов, поэтому, враги могут злорадствовать и дальше.

Тем не менее, Болгария является самой русофильской страной в Европе и в мире. К сожалению, нанесен тяжелейший удар по Славянским народам и сейчас то самое время прерывания духовно-культурной связи между нашими народами, со всей жестокостью и брутальности событий. И действительно трудно уже говорить о братской любви и уважения между нами.

Знаю что не помолитесь о нас и уже с добрым словом не встретите.
А откуда брать силы Болгарии, чтобы противостоять данному всемирному злу, которое разъедает плоть страны - вопрос открытый.
цитирай
5. radoykova - И въпреки това, им казвам:
12.01 08:51
Совершилась чудовищная трагедия против славянских народов! Демоничные силы в англо-американском обличии все разрушили, уничтожили наши двусторонние хорошие отношения, наши надежды на будущее, как разрушили антифашистский Памятник Советской Армии в Софии и потом праздновали... Я говорю из позиции человека из Болгарии - нет нам народа ближе, роднее, милее чем русские!!! Столько добра Болгария получила от братушек (под формой безценных даров), наша благодать всегда приходила из северо-востока (Россия), а наше несчастье - либо из Запада, либо с юга, либо с юго-востока.

Пришел враг - все разтоптал, уничтожил духовно-культурную, священную связь между нашими народами. Русские благородный, светлый народ, которой избавил болгар от гибели и многократно помогал по-братски, по-християнски. Народ миролюбивый, народ одаренный, с душевной теплотой и красотой.

Вот один красноречивый пример какое лицо у НАТО и ЕС, и какая миссия России. Россия имеет миссию совершать Добро, избавлять в тяжелую минуту: https://www/watch?v=7MennpGPmbM

А русофобам из Восточной Европы было бы полезно анализировать что означает славянскому народу быть в прямом подчинении Запада и к чему это ведет.
цитирай
6. vled - Повечко четене трябва
12.01 15:57
Свалете от себе си ненужното чувство за вина, защото преди България да стане съюзник на Германия е подпасан пактът Рибентроп/Молотов.
С него СССР преди България става съюзник на Германия.
цитирай
7. radoykova - Моля, без излишно високомерие!
12.01 18:05
vled написа:
Свалете от себе си ненужното чувство за вина, защото преди България да стане съюзник на Германия е подпасан пактът Рибентроп/Молотов.
С него СССР преди България става съюзник на Германия.


Съжалявам, но в написаните от вас 2 изречения, не прозира тази начетеност, която изтъквате. Допълнително, освен начетеност се иска висок морал, твърдост, чувство за истината и справедлисвостта, вътрешна чистота, озарение, прозрение, проницателност, одухотвореност... даже връзка с Бога! Много се иска от съвременния човек! И нека всеки сам да си е мерило до къде е стигнал. Няма нужда от излишни подмятания! Ако считате, че с нещо сте полезен - напишете го, а другото запазете за себе си (по-точно - преодолейте го)! Моля, ако обичате!
цитирай
8. radoykova - Фотогалерия и видео от честването на годишнина от Освобождението на 3-ти март 2024г. на Шипка тук:
03.03 20:40
https://radoykova.wordpress/2024/03/03/%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%be%d1%82-%d1%87%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-3-%d1%82%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 279500
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386