Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03 12:16 - Днес, на Благовещение е истинският празник на жените. 8-ми март е светски празник на суетата, лишен от значимост
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 83 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 25.03 12:40


Днешната дата е повод да изложа възгледите си защо отдавам значение на деня на Благовещение, настъпващо на 25-ти март, което е Християнският обичай, а не на 8-ми март - лишеният от този възвишен смисъл, изцяло светски (и идеологизиран от миналото) празник. 25-ти март е обичай, традиция, послание със смисъл и мъдрост, а 8-ми март е празник от думата "празно"..., едно пусто за празно поздравяване на нещо без същина!

И тук ще направя малко отсъпление - според мен, не се намираме в забавачница та да си припомняме за значимостта и ролята на мъжа и ролята на жената. И мъжът е важен, колкото и жената! Обаче няма нужда полът да бъде нещо преекспонирано, само по себе си то няма стойност, а също така, душата на човека е безполова. И човек се учи на Земята, преминавайки през множествена поредица от прераждания, като има редуване на пола в различните му инкарнации, за да има по-пълноценно и надграждащо развитие и трупане на опит чрез усвояване на житейски уроци, а квинтесенцията на всичко натрупано се съхранява в душата - тази нетленна нематериална частица в човека от висш порядък и духовно-Божествен произход. Също така, човек носи в себе си и мъжкия и женския принцип, но полът, който е на физическото му тяло, обуславя този човек да реализира житейските си задачи в синхрон и съответсвие с тази своя характеристика, която има своята доминантност, естествено предопределена. 

Но да се върна на светлия повод днес...

Благовещение е християнски празник, на който Архангел Гавриил се явява на Дева Мария и съобщава благата вест, че ще зачене и роди Божия син.
На този ден се поднасят почитания към майката на Спасителя на човечеството - Мария, а също така се посвещава необходимото внимание за значимостта на майките във връзка с майчинството като мисия и велика възможност (според Божия Промисъл и Негово водачество, бдение и закрила), заслужаващо почитание и правилно отношение от страна на цялата общественост.
Богородица е директна закрилница и вдъхновител на майките. Нека по нейните молитви, Бог да благослови всички майки, деца и семейства! Родителите да възпитават децата си в духа на християнските ценности и добродетели.

image

На въпрос "
Кой има дълг към подрастващото поколение относно възпитанието?" съм отговорила в поредица от статии, в някои от които разискванията са в по-широк диапазон на разглежданите аспекти (по все ключови опорни точки), но по този повод ще посоча статията с най-центриран отговор тук: https://radoykova.blog.bg/drugi/2019/08/11/bibliiata-ni-uchi-che-vyprosyt-za-vyzpitanieto-i-obrazovanie.1669991

Друга, много възлова статия е със заглавие: "
Коя е канарата на спасението от пъклените постановки на тъмните сили": https://radoykova.blog.bg/drugi/2023/12/11/.1669965

Честито Благовещение!
Ю.Р.



Гласувай:
1



1. ziezy - Здравейте, както винаги точно и ...
28.03 16:02
Здравейте, както винаги точно и ясно разяснение.
Благодаря за Светлината с която ни дарявате.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 279396
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386