Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09 20:32 - Най-лошото на комунизма е това, което идва след него
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 176 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 19.09 20:34


Мили приятели, наблюдавам че все още има хора, които продължават да изпитват носталгична привързаност към отминалия комунизъм с аргументите и умозренията че в сравнение със сегашната разруха, преди е било по-добре положението. В такъв случай, налага се да напомня концепцията, че

най-лошото на комунизма е това, което идва след него
.

Това че някои хора оценяват съвременната ситуация като по-лоша в сравнение с преди, не е повод да възхваляваме миналия режим, а е повод да проследим хронологичната последователност на причинно-следствената връзка в историята и така можем да установим че тогава (в споменатото минало) са се засаждали пороците и порочните практики сред обществото, а сега им берем реколтата! Лошите последици на които сме свидетели сега са отзвук на посятите семена тогава, по времето на обичания от някои съотечественици тоталитарен режим (процесите се разгръщат в дълги времеви периоди).

Тъй като привържениците често възхваляват безплатното образование, здравеопазване и осигурена работа тогава, искам да припомня че тези безплатни неща всъщност излизат много скъпо, често изтръгвайки душата в замяна. В безплатното висше образование от соц-а се е изучавал абсолютен информационен боклук като теория на комунизма и как е протекло поредното заседание на КП, задължително (не само че не искам такива безплатни услуги, ами и да ми плащат - няма да ги приема). Официалната медицина е далеч от истината и далеч от лечителството. А изтъкваната подсигурена от държавния апарат работа тогава е била сигурна само ако сервилно обслужва партийния интерес и доктрина. Честно да ви кажа, нито образованието, нито медицината, нито службите им ми се струват достойни, напротив - били са политически обременени (разбирайте - покварени), хората са били силно индоктринирани и институционализирани и всичко е било заквасено в духа на върлия материализъм и безбожие. Тогава е бил развъдникът на човешките пороци като внедряването на атеизма и налагането на управляващата партия като новата религия за всички, раболепието, сервилността, чиновническото нищоправене и губене на време, разчитането че властващата сила (системата) всичко е предвидила, за всичко е помислила вместо самият човек.

И до ден днешен, пост-комунистическото общество (което е било увредено, облъчено от тази идеология и мироглед) не може да надскочи капана на създадената илюзия да се вярва че системата, държавата ще се погрижи за всичко важно, ще реши всички въпроси, а от хората се изисква единствено да се впишат покорно в тази система и да се държат здраво за нея, без да бъдат съзнателни.
Така например, институционализирането на хората се вижда в това че те действително вярват че образованието е функция на държавата и са съгласни то да бъде определяно по форма, смисъл и съдържание от чиновници, не от самите семейства, преки участници в този процес и политически независими просветители! Институционализирането се вижда и в повърхностното отношение към религията, което се свежда до спазване на общоприетите ритуали в църквите при нулева промяна в личен план като дълбок вътрешен процес, жертвоготовност, работа и лично извървян път към Бога, за Бога. ...

Няма да продължавам да изреждам "хубостите" на онова време, не че не е имало и нещо добро, да, имало е, но тогава злото е било в зародиш и е набирало сила за да мутира в това, което виждаме днес. А то се вижда че уповаването на системата и вярването че някой вместо теб ще вземе правилното решение е много пагубно.


Ако има нещо добро в това социално зло (комунизма на XXв.), то то се състои в това че новото поколение иска да бъде антипод на това, което е било тогава. Ако старото поколение е раболепно по отношение на идеологически наложени авторитети, то ние имаме смелостта да отхвърлим тези авторитети, нещо повече - имаме куража и визията да вървим по свой път, възлагайки отговорността на своите плещи. Младото поколение иска да прави информиран, осъзнат личен избор, а това означава съзнателен отказ от вредните шаблони от миналото и намиране на творческо ново решение. И колкото и да ококорват очи, да роптаят и негодуват някои (то е защото ги е страх да посрещнат Промяната, искат да задържат старото), в друго време живеем сега. Тези, които улавят благотворните импулси на настоящето време, вървят напред в еволюцията си.Юлия Радойкова
Гласувай:
3
01. dobrodan - Госпожо Радойкова,
20.09 11:39
бог също проповядва комунизъм, ако се замислите по-дълбочко.
Така че са еднакво вредни и двете вери.
Точно колкото съществува комунизъм, точно толкова съществува и бог.
Целта е прозаична - всички са равни, но някои пак да бъдат по-равни от другите.
цитирай
2. radoykova - Отговор до Добродан
21.09 10:39
Добро-дан, това ли е доброто, което оставяш след посещението си в блога ми?
Името ти съдържа "добро". Замисли се кой е източникът на всичко добро, най-светло, най-прекрасно, благородно, морално, истинно, даряващо любов и свобода? Кой е този център, коя е тази сила?

Не желая да влизам в безплодни полемики и спорове на тема "съществува ли Бог?", още повече че това не е темата на публикацията! Предупреждавам, че богохулни коментари ще бъдат изтривани, твоят е на границата, ще го оставя само заради обективността и правото на ближния да се изкаже свободно. Бог до толкова възлюби чадата си, че ни даде свободата да правим личен избор, да се изявяваме, както сами решим!

Пожелавам ти доброто да работи през теб!

Прости, Господи, поругаването на Името Ти, на Делата Ти!
Помогни ни достойни да бъдем за Тебе!
цитирай
3. dobrodan - Доброто в мен е добронамереността към хората.
21.09 11:45
Разбира се, тя също е в определени граници. Определям си ги аз, не някой друг.
Няма център и няма сила извън човешкото съзнание.
Бог, който допуска зло, не е добър бог.
Злото определено е по-силно от бога.
Що за бог е този?
Добре е, че не знаете. Ако знаехте, щеше да Ви прилошее......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 88978
Постинги: 89
Коментари: 150
Гласове: 176