Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08 12:26 - Паметниците на Беларус, Русия и Унгария
Автор: radoykova Категория: Туризъм   
Прочетен: 1420 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 23.08 14:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Руският народ има три основни държави – Руската Федерация, Беларус, Украйна. Това са три сестри, три основни славянски сили. От тези трите сестрички се откроява Беларус и ще поясня с какво.

Анализирайки събитията от последните години, установявам, че Беларус, благодарение на заслугите на нейния водач – Лукашенко, прояви достойнство, доблест, чест, благоразумие. Нещо повече – Беларус в момента служи за пример на Украйна как се постъпва в създалата се ситуация на агресивна политика от Запада, в тази битка от духовно естество, считам, че Лукашенко е изцяло искрен, когато се противопоставя на Запада, извира му от дълбините на душата това противопоставяне, затова е толкова успешен и стабилен, защото е честен, отговорен и последователен.

Така стигаме до поставения въпрос с какво конкретно Беларус служи за пример на Украйна?
Първото явление се случи по време на Пландемията. Беларус е единствената държава в цяла Европа, която официално и ефективно отказа позорните пландемични мерки и не въведе задължения спрямо белоруските граждани по този повод, Лукашенко открито каза, че хората ще се лекуват от грип с естествени методи, както са го правели и до преломната 2020 г.! Надявам се че няма нужда да припомням, че отказа солидните подкупи на СЗО!!! Още тогава в интернет четох, че украинци искат да се преместят да живеят в Беларус, защото в Украйна ПЛАНДЕМИЯТА се разрази в пълна сила, на равно с тенденциите и директивите на Запада. Това е първият момент, в който Беларус послужи за пример на Украйна!

Вторият случай е разразилият се военен конфликт. Беларус винаги е проявявала дружествени отношения с нейните сестри, явява се верен и добър съюзник на Русия във всички направления, а това, което я отдалечава от Украйна е про-западната политика на втората, както и русофобията, по подразбиране.  Разбира се, че Беларус ще е дружествена с Русия, стара изпитана мъдрост е да не се сече клон на който седиш! А техният общ клон е руският ген и душа. В същото време обаче, Беларус не желае да бъде въвлечена във война и през цялата изминала година спазва прецизна предпазливост, пазейки своите воински части и спазвайки неучастие, невъвличане.

С това, Беларус доказва разсъдливост и множество добри характеристики и показатели; следователно, оправдава името си – Бела Рус, Бела и Прекрасна в действията си!

Къде е Русия в този анализ? Тя, по моя лична преценка е жестоко ранена в самото нейно сърце. Считам, че ударът, който и се нанася е по-коварен и от нападението на Наполеон, и от нападението на Хитлер! Нещото, което усилва тази трагедия е наличието на вътрешен враг, на предателство, базиращо се на това, че тази война е външно контролирана и управлявана от чужди задкулисни сили, произтичащи не от самата Русия, разбира се, която от своя страна е хваната в .... капан!!!

В тази тежка ситуация, пожелавам на народа на Беларус да осмисли колко ценен човек си имат за президент и каква важна роля изпълняват днес – да дават пример, да проявяват добродетелност, като в същото време да бъдат стожер и бастион на руския ген и душа! Някой трябва да пази и съхранява руския елемент в наши дни! Беларус, в тази конфигурация има важната задача да опази, да съхрани Грааловият принцип, да съхрани руското си самосъзнание и да помага на своите две родни сестри.

Лукашенко – бъди благословен и Бог да пази Беларус!

За сведение на българите, тази година, по случай националния ни празник, 3-ти март, Лукашенко тържествено и официално поздрави българския народ!

  "От незапомнени времена нашите страни ги обединяват славянските традиции, общите духовни ценности, православието и кирилицата. Въпреки факта, че Беларус и България са избрали различни пътища на развитие и съюзи, нашето сътрудничество винаги е било конструктивно и е било изградено на принципите на доверие и уважение", се казва в поздравлението, разпространено от посолството на Беларус в България.

Лукашенко отбелязва също, че за освобождението на България и нейната независимост са се борили и беларуси. Президентът на Беларус подчертава, че Минск е неизменно заинтересован от възстановяване на равноправния политически диалог със София, разширяване на търговско-икономическото взаимодействие, контакти между регионите, съвместна научна, образователна и хуманитарна дейност.
(4)
 


На снимката – паметник в Беларус "Три Сестры" (Монумент Дружбы) в чест на дружбата между руския, украинския и беларуския народ. Какъв прекрасен паметник! Ето каква душевност имат беларусците, ето какви послания излъчват – за дружба, за единство, за градивност и благополучие. Браво на Беларус!

image

Три Сестры (Монумент Дружбы) — монумент на стыке границ Белоруссии, России и Украины. Торжественно открыт 3 мая 1975 года[1] в честь дружбы белорусского, русского и украинского народов.


През цялото време докато съм била в Русия, не съм била свидетел на враждебно настроение към други народности и националности – близки и далечни, напротив, често съм чувала сърдечни, топли думи за други кътчета на света и съответно, народи. Чувала съм прекрасни думи и за България от руснаци, които са посещавали нашата родина и пазят в съзнанието си мили, добри спомени. Като цяло, в Русия е дълбоко вкоренено съзнанието за Дружба между Народите. Дружбата, приятелството е величина, към която руският човек се стреми и това е най-естественото му душевно разположение към света. Не случайно днес, именно Русия се застъпва за идеята за многополярен (многополюсен) свят, в който да се уважава, цени и опазва суверенитета, идентичността, способността за вземане на самостоятелно, независимо решение на отделните народи, по такъв начин, че тези народи сами да коват съдбата си, в свобода; а ядрото на този мироглед е проявеното Уважение и Човеколюбие.

Днес искам да насоча вниманието Ви към необикновения фонтан в Москва, който с наименованието си свидетелства за тази душевна нагласа да се изгражда и развива Дружбата между народите. С подобно наименование е един от най-престижните университети в Русия – „Руски Университет на Дружба на Народите“. При такова настроение, на човек му идва да промълви – „Давайте жить дружно“.

image

Фонтанът "Приятелство на народите" ( „Дружба народов“) е главният фонтан и един от основните символи на ВДНХ. Създаден е за откриването на ВДНХ през 1954 г. Разположен е на Централния булевард, на площад "Дружба на народите".

image
 
Скулптурите на този фонтан

Шестнадесетте женски статуи във фонтана символизират 16-те републики на Съветския съюз - до 1956 г. е съществувала отделна република, Карело-финландската съветска социалистическа република, която по-късно е включена в РСФСР. Всяко от момичетата е облечено в национална носия и държи различен плод или растение: Русия например е с плитка на главата, a в ръката си държи пшеница, Украйна е застанала с венец, а Беларус е изобразена с кърпа и ябълка в ръка.


image

image


Това е Русия:
image


Това е Украйна:
image


Известни са имената само на няколко модела: естонската танцьорка и актриса Вирве Кипле-Парсаданян, туркменската пианистка Гозел Аннамамедова и съпругата на поета Михаил Светлов - грузинката Родам Амиреджиби. Неотдавна стана известно името на четвърти модел - Антонина Ивановна Гладникова (15.03.1933 - 29.09.2018), съпруга на дизайнера на студията "Мосфилм" Виталий Василиевич Гладников (26 декември 1928 - 26 септември 1999). Тя позира за скулптури, олицетворяващи Беларус, Украйна и Карело-финландската ССР.
Прототипът за скулптурата на Арменската ССР е балерината, солистка на Театъра за опера и балет "Спендиаров" в Ереван, Елена Минасовна Мартиросян (10.03.1930 - 23.08.2015), съпруга на известния хореограф, народен артист на Руската федерация М. С. Мартиросян.

Поглеждайки към фонтана от Главния павилион, на преден план се виждат три славянски републики (от ляво на дясно: Украйна, Русия и Беларус). По посока на часовниковата стрелка скулптурите са подредени в този ред:
РСФСР; Украинска ССР; Узбекска ССР; Грузинска ССР; Литовска ССР; Латвийска ССР; Таджикска ССР; Туркменска ССР; Карело-финландска ССР; Естонска ССР; Арменска ССР; Молдовска ССР; Киргизка ССР; Азербайджанска ССР; Казахска ССР; Беларуска ССР.

Посланието "Дружба на народите" според мен може да бъде тълкувано и в по-широк, универсален смисъл.

В Русия има много красиви скулптури и паметници, с морална подплатеност, по замисъл и изпълнение са в добротата и светлината.

Допълнително, ще посоча сведения, които почерпих от Руския дом на културата в София (3):
"Пътувайки из Русия, можете да видите паметниците, посветени на братята Кирил и Методий. Най-големият монумент е в Мурманск. Намира се на Площада на първоучителите и е авторско копие на паметника на Кирил и Методий в София на скулптора Владимир Гиновски. Тази скулптура е подарък от България. След дълго пътуване от слънчевата страна до студения Мурманск, паметникът достига целта си и е инсталиран през 1990 г.
 
Още две копия на паметника са монтирани в българския град Благоевград и в Рим, столицата на Италия."
Снимки:
image

image

image


А сега ще напиша нещо за българската следа в Унгария.

В квартал Бекашмедьер-Обуда (Уbuda-Bйkбsmegyer) в Будапеща е открит паметник - „Българската чешма“, който е издигнат на мястото където в миналото е имало българска градина и българските градинари са предлагали своята продукция. Но това далеч не е всичко. Българите са и тези, които привнасят патладжана като култура в Унгария. А заради приносът на нашите градинари към развитието на земеделието, в 14-ти район на Будапеща има улици, които се казват „Български градинар“ (Bolgбrkertйsz utca) и „Чушка“ (Bors utca), а на улица „Патладжан“ ( Padlizsбn utca) е изграден паментик-чешма, където са изобразени български градинар със съпругата и детето му. Различни източници твърдят, че българи се заселват масово в Унгария в края на 18-и и началото на 19-и век. Тогава те започнали да обработват общински земи. През 1799 г. братя Накови, отварят първото българско земеделско училище в страната. Първоначално то стартирало само с 5 ученици. Ето какво казва в интервю за Българското Национално Радио Алекси Андонов, чийто дядо е бил български градинар в Унгария: „В Унгария, в края на XIX век, зеленчукопроизводството е било доста слабо и неразвито. Земеделието също по принцип е било много зависимо от времето. Ако вали дъжд, има добра реколта. Когато идват българските градинари, те вкарват изцяло нови технологии с поливане и с това нещо донякъде монополизират пазара на зеленчуци в Унгария след Втората световна война, когато има много глад. Българите, общо взето, спасяват Будапеща от глад. Тогава, като признание от унгарската община, получават мястото за културния дом, където е изграден сега. Общо взето, много неща са дали българите на Унгария“ (1).

Унгария!  Освен всички многобройни и добре известни достойства на Унгария, българите са сред 13-те официално признати малцинства от Унгария през 2014 година. „В Унгария сме пуснали доста сериозни корени. Официално в конституцията сме признати като част от унгарската нация.“ (2)


(1) - https://www.botanicalife.org/articles/%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D1%88-%D0%B2-%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%88-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F?fbclid=IwAR1EGOfyZx7IlhJI0CoVx_7N0cjT3IOK57QfRlLsV3__CX0ShJ1NGhvcdw0

(2) - https://bnr.bg/horizont/post/101134405/v-ungaria-uvajavat-balgarite?fbclid=IwAR2fzEnlbeuYyTxo-ZUtCfWNSOdZZKT2ZTDb4lrDpfN3K_t_5_yqPSQd8ys
 
(3) - https://t.me/RKIC_Sofia/4325

(4) - https://www.dnes.bg/notifikacii/2023/03/03/lukashenko-ni-pozdravi-za-3-ti-mart-za-bylgariia-i-neinata-nezavisimost-sa-se-borili-i-belarusi.561989


Юлия Радойкова
Гласувай:
11. dobrodan - Първо, руснаците не са били, не са и няма и да станат славяни.
23.08 12:43
Второ, защо не хванеш първия влак за Русия, щом чак толкова те кефи?
Трето, унгарците пък съвсем не са славяни.
Четвърто, обясни на Естония, Литва, Латвия, Карелия и Финландия колко хубаво са си живеели в СССР и колко добре ще им бъде да станат руснаци.
Пето. Радойкова, имам сериозни съмнения, че не си живяла в Русия.
цитирай
2. radoykova - до Добродан
23.08 12:52
Благодаря ти, драги ми съотечественико, че поне не употреби нецензурна реч.

цитирай
3. raders - и в името на дружбата ли руските в...
23.08 14:20
и в името на дружбата ли руските войски нападнаха Украйна и избиват украинци? Логиката ти е направо възхитителна :)
цитирай
4. krumbelosvet - Тоя блогер със не-български ник
23.08 15:15
не знае за Майдана и за ОСЕМ-ГОДИШНИТЕ ОРЪДЕЙНИ ОБСТРЕЛИ НА дОНЕЦК И ЛУГАНСК, нито за ЖИВИТЕ ИЗГОРЕНИ руснаци в Одеса.
Дали не знае, или заработва грантове?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 235997
Постинги: 140
Коментари: 229
Гласове: 322