Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05 19:51 - Не желая квази-мир, рехав "мир", постлан с лицемерие и меркантилен дребнав интерес, защото това неизбежно води до трагедия
Автор: radoykova Категория: Политика   
Прочетен: 164 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 11.06 11:15


Налага се да коментирам изказване в ефир на един човек и предварително искам да отбележа, че нямам нищо против самата личност, даже твърдя, че той е оповестявал полезни, хубави неща, но последното му участие в медията "pogled info" не внася яснота за курса на развитие на страната ни, а внася противоречие и размиване, объркване на понятията, което от своя страна води до смут и безпътица.

Става въпрос за интервюто в две части тук, посочвам източниците: https://www.youtube.com/watch?v=HaPdZcBuzJ0 и https://www.youtube.com/watch?v=nVb4GSmvR_A
където се разбира, че изказващият се категорично се разграничва от действията на ПП "Възраждане" по време на осъществения поход за мир и суверенитет в София на 21.05.2023г, при това, до такава степен, че оповестява своето твърдение, че сред хората от въпросното шествие/митинг има не малко такива, които са лоялни към НАТО и ЕС!
Внимание - професорът изразява своето абсолютно приемане и подкрепа към хората, лоялни към НАТО и ЕС, казвайки, че такива също са част от мероприятието, борещо се за мир и суверенитет на България! Този довод той посочва като аргумент срещу позицията на ПП "Възраждане", която е твърдо против и не приема решенията и действията на Европейската комисия, структури и учреждения, а напротив - критикува ги, заради тяхната пагубна същност.

Позицията за лоялността категорично не е моята позиция и нещо повече - аз не бих отишла на поход, в който ще съм рамо до рамо с лоялни на НАТО и ЕС хора. Тази концепция изпразва от смисъл и съдържание прокламираните гръмки призиви към цялата българска общественост. Считам, че преди да призоваваме за обществена активност и да влияем на околните, първо трябва да си изясним, в пълен обем, какво предствляват тези глобални организации, морално ли е, етично ли е да ги подкрепяме, в съгласие ли е с нашия мироглед, ценностна система и съвест?

Да ме прощавате, но не желая квази-мир, не желая рехав мир, постлан с лицемерие, не желая меркантилен, дребнав интерес. Ако някой решава да отиде на този поход, бидейки лоялен към съвременните сатрапи и палачи на високо ниво, кога в префинен вариант, а кога - в съвсем буквален - физически, само защото има някакъв първичен животнински страх, че именно него или негови близки роднини ще хвърлят на фронта в сигурна смърт за осъществяването на американските блянове в Укр__на (друго обяснение няма за хипотетичното наличие на споменатите лоялни), то аз нямам място на такъв вид сборище, защото не считам, че от такива елементарни и плитки подбуди трябва да действаме в публичното пространство!

Съжалявам, но оповестеното твърдение тотално лишава от смисъл предприетото начинание.

Уважаемият професор посочва като контра аргумент също така позицията си, че възгледите и убежденията - неговите и на ядрото на въпросното шествие като гражданска инициатива, са по подобие на тези на Махатма Ганди. Заявява се, че следват примера на Махатма Ганди, ето защо са погнусени от действията на въпросната партия, в лицето на която виждат някакво подобие на антипод, под формата на изпитвана антипатия.

Сега аз нещо ка кажа от себе си като човек, който е размишлявал не малко над посланията и делото на великият просветител, будител и деец от Индия...

Първи въпрос: Как мислите, уважаеми, какво щеше да е мнението на Махатма Ганди за НАТО и ЕС? Щеше ли да призовава за лоялност към тези организации и подобните на тях? Щеше ли да мълчи относно злоядеянията им? Нямаше ли да призовава хората към тотално несъучастие в това зло? И като казвам несъучастие, това не означава да отидем да си направим с нищо не ангажираща разходка из центъра на града, веднъж в месеца, в неделя. Това даже не означава само събиране на подписи. Защото освен подписката и огромният информационен шум, България към днешна дата е цяла-целеничка въвлечена в тази война! По всички параграфи сме вътре, по всички!!! България е във война! Да, има с какво да затънем и още по-брутално, защото има и още по-лоши аспекти в този сценарий, но нека честно да си отговорим, има ли нещо, което да сме спрели във военно-техническо, стратегическо за НАТО и компания отношение? Има ли такъв момент? Сценарият тече и върви успешно (в полза на противниковите сили на мрака), говоря във военно отношение, по ключовите и опорни точки на дневния ред, нищо от това не сме спрели!

Затова ще припомня няколко фрагмента от мирната съпротива на Махатма Ганди, който е използвал многобройни методи за противопоставяне и нека да съпоставим:

Ганди разширява платформата си на ненасилие, за да включи политиката „свадеши“ – бойкота на чуждестранни стоки, особено на британски. Във връзка с това, той се застъпва, че вместо британски текстил всички индийци трябва да носят кхади (домашно изпредено облекло). Ганди увещава индийските мъже и жени, бедни или богати, да прекарват време всеки ден, предейки кхади в подкрепа на движението за независимост. Ганди дори изобретява малък, преносим чекрък, който може да бъде сгънат до размер на малка пишеща машина. Това е стратегия за налагане на дисциплина и отдаденост на нежелаещите и амбициозните и за да се включат жени в движението.

В допълнение към бойкота на британските продукти, Ганди призовава хората да бойкотират британски образователни институции и съдебни зали, да напускат правителствени служби, и да оставят британските титли и отличия.

„Несъдействието“ се радва на широк успех, увеличавайки екзалтацията и участието на всички слоеве на индийското общество.

Ганди е арестуван на 10 март 1922 г., съден за противодържавна дейност и осъден на шест години лишаване от свобода. Той започва изпълнението на присъдата си на 18 март. Освободен е през февруари 1924 г. за операция от апендицит.

Въвеждането на данък върху солта предизвиква остра реакция и бурни протести сред населението. Най-важната част от тази пасивна съпротива е „Соленият марш“, известен като Поход на солта (Salt Satyagraha). През март 1930 г. Махатма Ганди инициира кампания за гражданско неподчинение и организира този поход в знак на протест срещу британския монопол на солта. Този марш се превръща в най-зрелищната кампания на Ганди по време на борбата за независимост. Между 12 март и 5 април той изминава 388 километра от Ахмедабад до Данди, с намерение да направи своя собствена сол и така да наруши британския монопол. По пътя към Ганди се присъединяват хиляди индийци и той многократно говори пред тях. На 6 април участниците в похода започват демонстративно да получават сол чрез изпарение на морска вода без да плащат данък. Соленият поход е най-силната кампания срещу британското управление, която получава световен отзвук, а британците реагират, като затварят над 60 000 души.

През 1942 г. Ганди призовава за незабавната независимост на Индия и поради това е арестуван в Пуна. След две години е освободен по здравословни причини. Както в Южна Африка, така и в Индия, Ганди е арестуван многократно от британската колониална власт, като прекарва общо осем години в затвора.

Също така е упражнявал духовни методи, пребивавайки продължително време в пост и молитви. Готов да посрещне насилствена смърт за идеите си, което му се случва - убиват го.


И сега предлагам отново да се върнем на нашите Балкански реалности.
Питам - морално ли е, етично ли е, честно ли е; съответства ли на християнския мироглед, добра воля, чиста съвест, смисъл на живота и почтеност, а също така мисъл за бъдещето на народа и човечеството... човек да бъде лоялен към споменатите глобални организации?
?!

Не случайно, българският учител по физика Теодосий Теодосиев е казал следното:
"Не можем да живеем по законите на дявола и да чакаме Господ да ни спасява!"  


11.06.2023г, допълнение.
В посоченото видео по-долу, Пламен Пасков дава разширена информация относно майския мирен поход в София, за който, макар и бегло, изтъква много важни факти -
1. било е забранено да се осъществи Молебен за Мир, съответно желаещият да осъществи това действие (православен, в расо и с кръст в ръка) е бил възпрян;
2. Плакатите против НАТО са били също нежелани, с изискване да бъдат премахнати.

В същото време, Пламен Пасков напомни, че договорът на България с НАТО изтича 2024г и СЕГА е моментът за подписване на предизвестие (изискващо месеци аванс), че няма да продължим този договор, в случай, че искаме да излезем от НAТО, моментът за отказ е СЕГА, после ще е късно! Говори също и за излизането от СЗО как би могло да стане, има начин как, но трябват адекватни действия, отново СЕГА, 2024 влизат в сила техни нови споразумения и нововъведения на глобално ниво.

https://www.youtube.com/watch?v=8rpsCwmswNs
Гласувай:
11. radoykova - "отбранителен съюз" ли казвате?!
21.08 07:49
Боян Чуков: "Най-голямото доказателство, че НАТО е отбранителен съюз е, че Алиансът никога в своята история не е водил война на своя територия."
цитирай
2. radoykova - След 18 години членство в НАТО...
03.09 19:22
Красноречиви изводи тук:
https://www.brodbg/news-4-1245-Sled_18_godini_chlenstvo_v_NATO_Balgariya_e_v_nova_natsionalna_katastrofa.html?fbclid=IwAR114rF19w_URrD4PH9Nc_jKuTA8Sc_LSlrR6_8dNQ7mOL-b7IM35Bm9bq0
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 235991
Постинги: 140
Коментари: 229
Гласове: 322