Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09 10:02 - Ат. Буров за затрудненото положение на Русия, притисната от коварния замисъл на Англия, която учредява българофобско-русофобската коалиция на Берлинския конгрес
Автор: radoykova Категория: История   
Прочетен: 3690 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 08.09 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

На вашето вниание предлагам откъс от книгата „СРЕЩИ С БУРОВ" на Михаил Топалов-Памукчиев, която е плод на стенографираните в продължение на десет години разговори с Атанас Буров, който е бил (според уводните думи в книгата):
два пъти министър на търговията, промишлеността и труда в кабинетите на д-р Стоян Данев и Александър Стамболийски; министър на външните работи и вероизповеданията в кабинета на Андрей Ляпчев; министър без портфейл в кабинета на Константин Муравиев; организатор на най-могъщото банково дело и банково разузнаване в България; общественик и... затворник и най-вече - българин. *

Думи на Ат. Буров относно затрудненото положение на Русия, притисната от коварния замисъл на Англия, която учредява българофобско-русофобската коалиция на Берлинския конгрес, с печални последствия за България:

"Русия през 1878 година бе гроги. Тя победи Турция, но не можа да победи коалицията, която изплете Англия след това - коалицията в Берлин, на Берлинския конгрес.
Англия, без да пукне пушка, взе от Турция най-хубавия й остров - Кипър - и в замяна свика Берлинския конгрес, за да озакони грабежа си и да унизи Русия.

Руският император Александър II разбра това. Разбра, че няма да може като баща си Николай II да води една втора Кримска война заради някакви си там обиди и реши да отиде на конференцията в Берлин, за да запази, което може. Да запази това, което е взел, макар и с големи отстъпки и с големи загуби лично за него. Но все пак ще спечели. И праща княз Горчаков и му казва:
Запази това, което може да се запази. Ето ти една карта с две очертания. Първото очертание - това е да се запази онова, което може. Там ти ще маневрираш, там ти ще отстъпваш и настъпваш, а втората линия - това е територията, зад която да не се отстъпва нито сантим. Това е свещената и неприкосновена руска фаница - Ерзерум в Кавказ, Балкана в България. Може да има две Българии - васални и невасални, но отвъд Балкана турчинът глас няма да има. Турция само ще дава вид, че управлява, но там тя няма да управлява. Ще управляваме ние, русите. Пази тази карта и ти ще бъдеш спокоен, че аз стоя зад тебе, аз, императорът на цяла Русия. Те не могат да не държат сметка за това. Това е Русия."

Горчаков взема картата, разучава я, после посвещава в своя план и своя подчинен - руския посланник в Англия, граф Шувалов. Граф Петър Шувалов. Най- великият руски дипломат. Същият, който издейства на Берлинския конгрес Софийска област, Софийски санджак за Княжество България. Той е бил авторитетен човек. И умен и честен и работлив човек. Има спомени. Кратки спомени, които аз съм разучавал дума по дума, ред по ред и съм се учил от него на дипломация.

В Берлин Русия е притисната жестоко. Но тя маневрира. Маневрира и прави всичко възможно да скара Австро-Унгария и Англия, Германия и Франция, като набляга на съюзи ту с едни, ту с други, като загатва, че ще отиде с този, който я подкрепи сега.
Подчертай дебело това сега, сега. Не става дума за утре, за вдругиден. Не, сега, сега.
Това е тайната на висшата политика, господин Памукчиев, да решаваш нещата сега, сега."

image
Берлински конгрес, художник Антон фон Вернер, 1881

Да си припомним имената на почетните учасници на Берлинския конгрес, осъществен 13 юни - 13 юли 1878г.  Представени са тогавашните Велики сили (Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия), четири балкански държави (Гърция, Румъния, Сърбия, Черна гора), Османската империя и Русия.
България, чиято съдба тогава се решава, не е на масата на преговорите, без право да се защити.* Налага се уточнение от автора на блога: Не препоръчвам за четене тази книга, поради ниския й стил, единствено посочвам отделен откъс, който намирам за полезен и съществен.
Защото Атанас Буров не е светец, но въпреки недостатъците на посочената книга, не може да се отрече, че въпроната личност е казала някои проницателни и точни неща, които заслужават нашето внимание (още повече на фона на текущата пропаганда).


Много ценно видео от Пламен Пасков от 6. 9. 2023г., в което той казва, че относно Съединението има две клишета, като първото е на половина вярно, а второто е грешно. Той доказва, че не е вярно обвинението, че Русия е била против Съединението ни.
Трябва да се отчитат сведенията от задълбочения му анализ. За да намалят хулите и да има повече справедливост и правдивост. 
Руската империя е проявила братска подкрепа към България във връзка със Съединението, това е истината.
Аудио запис тук: https://disk.yandex.ru/d/RLgfYO0RQHKwaAГласувай:
21. morskipesni - Тази книжка е любима за невежите.
06.09 10:34
Стилът е глуповат, пропит с изсмукани от пръстите "прозрения" , "цитати", откровени цинизми. А Буров е един от ЗЛОДЕИТЕ, чиято частна бригада главорези е избивала септемврийци. Редно е да се знае, ако човек е интелигентен и информиран.
цитирай
2. radoykova - отговор до Moрски Песни
06.09 10:48
Уважаеми,
никъде не съм оповестявала, че харесвам цялата книга. Посочвам конкретен откъс, в който се проследява ситуацията между Руската империя и силите на Западна Европа през лятото на 1878г. Темата е Берлинският конгрес, а не това, което споменавате, като съвсем странични въпроси.
Посочих тези сведения, защото днес Русия бива упреквана дори и във връзка с Берлинския конгрес, какви ли не извращения на мисълта се бълват, целенасочено, за да объркат хората.
А относно пошлостта в книгата - уверявам ви, в моето пространство не позволявам морално разложение и не публикувам такива послания.
Но вие, Морски Песни, бягате от същността на въпроса, бягате.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 236495
Постинги: 140
Коментари: 226
Гласове: 324