Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11 13:03 - Защо е важно да се въздържаме от употреба на алкохол
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 386 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.11 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В Библията е казано:
"Бъдете трезвени, бодри; защото съперникът ви дяволът като лъв рикае, и обхожда да търси кого да погълне;
Съпротивете се нему, стоейки твърди във вярата, като знаете, че същите страдания се понасят и от братята ви в света.
А Бог на всяка благодат, Който ви е призовал в Своята вечна слава чрез Христа Исуса , ще ви усъвършенствува, утвърди, укрепи и направи непоколебими, след като пострадате малко. Нему да бъде господството до вечни векове. 
Амин."
1 Петрово 5:8-11


Една дама твърди в общ разговор, че чаша вино вечер не може да й попречи.
Рудолф Щайнер отговаря:
„Съдейки по въздействието на алкохола, това е все едно всяка сутрин да започваш строежа на една къща, а вечер да я разваляш”.
– „А какво е въздействието на алкохола върху окултния ученик?”
– Никакво.... защото окултният ученик не употребява алкохол!”
Фред Пьопиг (спомени за Р. Щайнер),
извадка от "Антропософски вести" бр.39


"Когато пияният говори, знай, че не той говори, а виното в него. Досега виното не е казало нито една истина."
откъс от "Търсене на разумното", книгата "Светът на великите души" - Учителя Беинса Дуно


Рудолф Щайнер обяснява за ролята на алкохола в миналото и защо употребата му днес не е правомерно:

"Алкохолът имаше определена мисия в развитието на човечеството.Той имаше задачата,така да се каже,да откъсне човешкото тяло от връзката с Божествения свят,да го "препарира" и да направи възможна появата на "Аз съм"Алкохолът има такова въздействие върху човека,,че той буквално откъсва човека от духовния свят,в който той до сега е пребивавал.Това въздействие има алкохолът и днес и ине напразно се е появил в живота на човечеството.Той превръща човека в завършен егоист , който ангажира Аза за самия себе си и не го поставя в служба на целия народ.Следователно, в името на човечеството,алкохолът има задача,която е противоположна спрямо тази на груповата душа.,а именно той отнема на човека способността да се чувствува едно цяло с висшите светове.От тук идва култа към Дионисий,,само че той поддържа съвместния живот с Боговете под формата на едно външно опиянение.При него има едно ликуващо нахлуване в света на Боговете,но този свят изобщо не може да бъде видян.
Днес, когато човечеството отново се стреми да открие пътя за такова развитие на Аза, че отново да се включи в божествено - духовните сили, идва часът, когато - отначало несъзнавано - ще настъпи определена реакция срещу алкохола.Тя настъпва, защото много хора усещат, че не може за вечни времена да бъде оправдано нещо, което е имало някога голяма стойност за човека. Необходимо е да изясним, че мисията на алкохола е вече изпълнена и че за различните епохи са в сила различни принципи. И все пак, в същата епоха, когато човечеството потъна в най дълбокия егоизъм, бликна и най могъщата сила, която даде на човека великия импулс да намери отново връзката с духовния свят. От една страна човекът трябваше да бъде смъкнат до най-ниското стъпало, за да се превърне в самостоятелно същество,от друга страна трябваше да се появи могъща сила, която отново да вложи в него импулса за връщане в духовния свят.
"Евангелие на Йоан" 5-та лекция Хамбург 23 май 1918г


В друга лекция, основателят на антропософията казва:

"А сега искаме да говорим за храненето във връзка с нашия духовен стремеж. Определено, упражненията за медитация и концентрация са главно нещо, но не е маловажно как се храни един стремящ се човек, когато започва преобразуването на астралното тяло.

Преди всичко е важно да се избягва алкохол във всякаква форма; дори сладките бонбони, пълни с алкохол, имат много разрушителен ефект. Алкохолът и духовните упражнения водят до най-лошите пътища. От гледна точка на науката разрушителното влияние на алкохола върху функционирането на мозъка вече беше видяно. Толкова повече трябва хората, чиито цялостен стремеж е насочен към духа, да се въздържат от удоволствие, което напълно изключва познанието за Духа. Приемането на месо и риба не е препоръчително. В месото ние приемаме също и цялата страст на животното, а с рибата и цялата световна Карма. Гъбите са изключително вредни: те съдържат пречещи Лунни сили, а всичко, възникнало на Луната, означава втвърдяване. Така също и бобовите храни не са препоръчителни, поради голямото съдържание на азот в тях. Азотът замърсява етерното тяло."

Рудолф Щайнер, откъс от “Събрани съчинения” 266/1.

 
Най-добре е да се пие бистра водица!

Когато денят е слънчев, можете да напълните бистра водица в стъклени съдове (!) и да я оставите да се зареди от слънцето, като е желателно за целта да се ползват лъчите в първата част на деня. След това пийте слънчева водица с наслада и добри мисли! Като вкус и въздействие ще усетите че има промяна, водата е станала... чудодейно необикновена!

image


* Taзи статия бе подготвена специално за новосъздадената група "Клуб на Въздържателите" с адрес тук: https://vk.com/club223433603,
който определя себе си за съмишленик, след като прочете текста в описанието, може да се присъедини и да участва под някаква форма. Основната идея е да се насърчаваме взаимно и да укрепваме в избрания път.
Поздрави от автора на блога Ю.Р.!


П.С. Предварително моля за проява на търпение от страна на тези, които се чувстват засегнати. Нямам за цел да засягам или упреквам някого, мотивът не е личен. Длъжна съм да оповестя някои централни идеи и насоки, защото стигнах до извода, че е наложително да защитаваме избраната от нас позиция и да я държим здраво, тъй като заобикалящата ни среда непрестанно афишира, налага, пропагандира противоположното.
Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 236014
Постинги: 140
Коментари: 229
Гласове: 322