Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2022 20:59 - Знаците на времето: най-горчивата ирония на човешкото развитие се изля точно над Източна Европа
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1644 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.12.2023 10:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"При това пред онзи, който може да наблюдава духовнонаучно, се показваше, че в Източна Европа, бих казал, чрез чисто природни процеси с огнени предзнаменования се възвести нещо от един нов дух, че сред позорното външно робство в Изтока на Европа се разви бъдещо време в душевността дори и на най-простия жител на европейския Изток. Забележително е, че от 9 век насам като че ли от останалата Европа бива изтикано на Изток това, което не би следвало да се приеме от Запада, което се проявява по-късно през различните столетия като външната форма на така нареченото руско царство, по забележителен начин вътрешно съхраняващо старото, а в обвивката на старото – като в пашкул нещо ново, подготвящо по-късна култура! Сред руския народ все още се бяха запазили мистерийни култове. Този руски народ, който малко разбира от абстрактните религиозни понятия на Запада, но вътрешно много дълбоко е проникнат от култовите форми, от това, което в образна форма издига човешката душевност до божественото, живее с представите на мистериите. Човекът на Изтока чувства в собствената си душа това, за което западният най-висш свещеник носи името „Pontifex“, което означава строящ мостове, строящ мостове към духовното. Но на Изток е запазено толкова от старото, колкото е необходимо, за да остане свободен мостът към духовното, да остане недокоснат от новото, от новия материализъм.

А сега заедно с това разгледайте днешните предзнаменования на времето! На човек му се иска да каже: Най-горчивата ирония на човешкото развитие се изля точно над Източна Европа, най-горчивата ирония!

Карикатурата на всеки висш стремеж на човечеството, която се прояви в ленинизма и троцкизма
като последната карикатурна последица от чисто материалистическите социалистически идеи, като дреха, която не пасва на тялото, се навлече на хората от Изтока. Никога досега не се бяха сблъсквали по-големи противоположности от душата на европейския Изток и нечовешкия троцкизъм или ленинизъм. Това не се казва поради симпатия или антипатия, а защото произлиза от познанието, което би трябвало да ни покаже какво надвисна над европейския Изток чрез свързването на най-големите противоположности, които някога са се сблъсквали. То трябва да ни посочи колко значително говорят знаците на времето. Преди всичко трябва да ни покаже как още веднъж да започнем да се отнасяме към духовната наука толкова сериозно, че чрез нея да поискаме да навлезем в действителността, понеже чрез нея може да се навлезе в действителността на настоящето.

(…)

Като чрез чудна мъдрост руската народностна душа е предпазена от всичко, което води до упадъчно развитие
. Но тя трябваше да бъде отровена от ленинизма и троцкизма. Тя трябваше да бъде заразена от това, което, ако дойде на власт, ще изличи изобщо духа от цялата земна култура. Това, разбира се, не бива да става. Но успехът, духовният успех е зависим от решението на човека да не развива в душата си духовната наука само като абстрактна теория, само като удобно средство за получаване на известно вътрешно удовлетворение, като известно мистично мечтание, в което да се чувства добре, чрез което да се заблуждава, че няма нищо общо със света – този „жалък свят“, който презира, – и да се вживява в едно духовно отвъдно. Това е само егоизъм, по-висш егоизъм, но е само егоизъм. Не би трябвало да искаме да имаме нещо общо с такава мистика, с такава теософия, а само с онова духовно схващане на битието, което наистина разбира духа, изживява духа и чрез духа иска да обхване действителността.

Това, за което става дума, трябва да бъде прието и опознато като сериозна задача на настоящето. Но тези неща понякога са неудобни. И точно понеже са неудобни, известни братства, запазили се и досега, ги скриваха от широките маси. Това вече не е подходящо за времето. Подходящо за съвременната епоха е хората да се стремят към духовността, изхождайки от вътрешните си творчески импулси. Нещата, държани в тайна през хилядолетията, сега трябва да бъдат споделяни с хората."


Р. Щайнер, GA 182, Предзнаменования на времето. Изток, Запад, Средна Европа.
*удебеляванията и подчертаванията в цитираният текст са от подготвилата този материал Ю.Р.


И още относно трагедията на руския народ - постоянно бива нападан от освирепели врагове, до ден днешен!

Чарлз XII: "Русия е джудже и аз ще я съборя на колене" 1707
...след Полтавската битка Швеция губи статуса си на велика сила завинаги...  

Фридрих II: "Ще завладея изостанала Русия" 18 век
...през 1759 руснаците влизат в Берлин...  

Наполеон Бонапарт: "Русия е колос на глинени крака. Ще я унищожа."
...през 1814 руските войски влизат в Париж...  

Адолф Хитлер: "Ще завладея СССР към края на лятото" 1941
...през 1945 Хитлер капитулира, когато Червената Армия влиза в Берлин...





Гласувай:
2



1. krumbelosvet - Прилича ми
09.06.2022 03:54
Прилича ми Щайнеровото виждане, прилича ми на особен разрез на действителността - разрез субективно-психологочески.
А РЕАЛНИТЕ събития и РЕАЛНИЯ тренд на еволюцията, не са определени от психически явления, а наопаки.
Руската монархия падна заради ДВЕ ПОРЕДНИ неудачни войни. Замениха я РЕАЛНИ личности. Сталин не беше ленинист, а прагматичен спасител на онова, което е ВЪЗМОЖНО да бъде спасено след РЕАЛНИЯ крах на руското самодържие.
И европейският Изток не се срина нито заради Ленин, нито заради РЕАЛНИЯ европейски соц, а СЛЕД НЕГО и продължава да се срива под натиска на... на кого? Май на ФРС на САЩ.
цитирай
2. radoykova - духът на Русия няма нищо общо с този на болшевизма
22.08.2023 20:33
"духът на Русия няма нищо общо с този на болшевизма. Последният всъщност е плод
на западния политинженеринг, за който Щайнер неведнъж е казвал, че е свързан с английския окултен естаблишмънт от втората половина на 19. век, който внедрява социализма на експериментална основа в Русия през 1917. Щайнер също казва, че това има общо с Битката на Небето и именно това е, което предизвиква ужасите на тоталитаризма в Русия, както и цялата изкуствена псевдодемократична социална среда в Европа от 1917 насам. Днес тя се руши именно заради своята изкуственост, както и заради нещо, което Щайнер предсказва – подготвяният от същия този британски окултен естаблишмънт нов дух на болшевизма или фалшивия социализъм, който в бъдеще трябва да засегне цяла (континентална) Европа. Той е новият призрак на комунизма, който днес вече броди из Европа, настъпващ пак от Запад на Изток, а не обратното, както материалистично фантазират укр....ските антропософи."

Март Атанасов, откъс от "Отмяната на антропософията в У....на"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 277624
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386