Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2022 08:38 - За Вазов, комунизма и русофобството
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1726 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 17.05.2022 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Човек като влезе във фейсбук, намира плеяда от идеологически дразнители. И по този повод, все си казвам, гръбнака да ни е здрав да носи, защото всичката тази токсична информационна среда е като тояга, с която системно те налагат, но това явление трябва да се изтрае, с воля, с проява на добро, въпреки всичко.

Все пак във информационна война сме. Какви ли не доводи ни се сервират насреща само и само да подхранват чувства на омраза, дълбока антипатия, зад които в същността си, стоят копнежите за унищожаването на Русия като народ с важна мисия,  потенциал за бъдещето, разбира се, редом с другите народи по света (като е наложително този процес да се разгръща в духа на братството и дружбата между народите).

Ще посоча само няколко примера, няма да се спирам на много. Като предъвкат до досада тиражираните нападки, хули и инсценировки по отношение на текущите събития, почват с историческите справки и какво ни предлагат – изравят стихотворение на великия български писател Иван Вазов, в което авторът, видите ли,  споменава с лошо Русия! И, знаете ли, най-тъжното е, че зад тази литературна „находка“ изпъква нещо нечисто, едно злорадство, една пакостливост, а не желание за разбиране и изучаване на дадените явления посредством изразяване на човеколюбие от своя страна. И в това поредно замерване с порция русофобство, ще речеш, че чуваш възклицанието: „юпиии, отбелязахме още една силна точка в полето на противника, открихме, че дори и Вазов недолюбва Русия, йе, ето, успяваме да обърнем всичко с главата на долу!“ Моят коментар относно това стихотворение, в което Иван Вазов действително е критичен към Русия: като гениален творец и човек, преживяващ развитие, лични кризи и мъчнотии от всякакъв характер, напълно естествено е да отправи и критика. Аз съм готова да посрещна тази критика и да анализирам, нормално е човек да изрази разочарование, огорчение или желание нещата да се подобрят, да не остават същите, това, обаче, не го прави ненавистник към този народ и това не зачерква автоматично цялото му творчество, в което възхвалява този народ, изразява радост, обич, близост, благодарност, вяра и надежда към Русия и руснаците, по същия начин по който ние като българи не зачеркваме творчеството на И. Вазов, в което той възхвалява, прославя България и българите, но същевременно на други места сурово ги критикува, както е например в завършека на стихотворението „Отечество любезно как хубаво си ти“:  

"Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?

Не те познават даже децата ти сами
и твойто име свято не рядко ги срами!
Какъв ли свят прекрасен в теб йоще скрит остава?
Какви ли тайни дремят, богатства, красоти
по твоите долини, поля и висоти?
Ти рай си, да; но кой те прилично оценява?

Ах, ний живейме в тебе, кат същи чужденци,
и твоят дивен вид ни не стряска, не привлича.
Рогачът в планините по-много те обича,
по-харно те познават крилатите певци,
но ний не видим нищо, нам нищо не ни тряба,
доволно е, че даваш покривката и хляба,
и ние в тебе, майко, ще умрем чужденци!“


или пък в стихотворението „Линее нашто поколенье“:

„Линее нашто поколенье…“

Линее нашто поколенье
навред застой, убийствен мраз;
ни топъл луч, ни вдъхновенье
не пада върху нас.

Къде вървим, не мислим твърде,
посока няма в наший път,
спокойно бият тесни гърди,
кога от злоба не кипът.

Стреснѝ се, племе закъсняло!
Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!
След теб потомство иде цяло –
какво ще да му завещайш?

Ил твоят път се веч изравни?
Ил нямаш други ти съдби?
Ил нямаш ти задачи славни
и цяло бъдеще с борби?

 

Вазов също така в детайли описва Кириякстефчовците, предателите и иззедниците, които са българи по кръв, но не и по дух и самосъзнание, обаче съставляват част от народа ни, тази същата част, поради която страдаме до ден днешен!


Друг аналогичен пример е, когато фанатизираните либерасти, поклонници на евроатлантизма почнат да размахват навсякъде данните за зверствата на комунизма/болшевизма/социализма с цел да възпроизведат емоционален ефект и сугестирани асоциации, с оглед на обстановката. Аз също съм категорична в отрицателната си оценка за този политически строй, обаче разликата между нас е, че познанието за злата същност на този строй не е повод за мен демонстративно да внушавам колко лоша е Русия именно поради това явление от миналото, напротив, аз припомням, че този демоничен строй е бил умишлено внедрен от глобалните сили на задкулисието (от определени тайни ложи) с цел да отклонят и спънат възможността за положително развитие и благоденствие сред народите от Източна Европа.

Апропо, процесите на насилствена, изкуствена укранизация, македонизация, осакатяване на кирилицата и много други кощунства от които страдаме до ден днешен се дължат на пъклените действия на комунягите (повече по темата в по-широк смисъл съм писала в публикацията от блога: „Най-лошото на комунизма е това, което идва след него“ ! Фалшът, който е дразнещ в случая е, че тези, които сега сочат с пръст колко лош бил социализмът, преследват користни цели, те са на служба на новият не по-малко вреден и пагубен политически строй – евроатлантизмът и всичко, което идва от там като политика и обществен дискурс и те същите менят партийната си принадлежност според това кой е силният на деня и кой им плаща, а по правило имат комунистически корени в биографията и рода си, но сега се упражняват най-безпринципно в русофобство, защото тази линия са длъжни да държат, такъв е зададеният курс.

 

Ще го кажа директно.

Русия има много сериозен противник, който не е за подценяване, защото е финансово обезпечен, свръх милитаризиран, с военни бази по цял свят (и вече обсадил нейните граници), с окултно познание и копнеещ за нейната разруха, не просто военна, а хуманна, тече процес по дехуманизация. Ако някой си мисли, че този противник ще допусне нейният напредък и успех, не вярвам, че ще допусне това, не и преди да е употребил своят военен, дипломатически, политически потенциал за противодействие със световен размах! Съкровената мечта на тези противоборстващи сили Русия да воюва срещу себе си се сбъдна.

Който счита, че може по някакъв начин (в морални измерения, не военни, разбира се) да помогне в тази ситуация – да помага!

Не говоря за това коя армия да победи, не! Няма победител във военни действия, при които майчиното тяло воюва с дъщерното си! Но всяка една справедлива и права мисъл, излъчени в пространството по добра воля, чиста съвест и будно съзнание е лъч надежда относно това някога тази мътна тиня да бъде изгребана, мътилката да бъде избистрена; истината, правдата и мъдростта да проправят своя път!

 


(1) https://radoykova.blog.bg/drugi/2020/09/19/nai-loshoto-na-komunizma-e-tova-koeto-idva-sled-nego.1728122
Гласувай:
41. barin - Здравей, Юлия. Много се наежиха ...
17.05.2022 12:29
Здравей, Юлия. Много се наежиха русофили и русофоби на фона на продължаващата война. Аз се дистанцирам от тях и тенденциозно на 8.05. публикувах тема за България и величието на българските герои.
Поздрави!
цитирай
2. radoykova - Здравей, барин!
18.05.2022 11:11
Здравей, Иване! Разбирам те, и това е добър ход, което си направил, но все пак трябва да проявим разбирането, че все някой в нашето общество трябва да се занимава с мъчителните въпроси на съвремието, колкото и нелицеприятни и конфликтни да са те (за съжаление).

Успех на твоята публицистична и научна дейност! Благодаря за участието! Със здраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 236007
Постинги: 140
Коментари: 229
Гласове: 322