Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2021 14:31 - Физическото тяло като проява на съвършена мъдрост и инженерно изкуство в най-висша степен
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 821 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 27.08.2021 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Споделям откъс от лекция на Рудолф Щайнер, поясняващ за великите заложби на физическото човешко тяло, бидейки съвършен инструмент. В същото време, недоразвитото, непречистено и необлагородено астрално тяло нанася вреда върху физическото. Добре е да изпитваме достатъчно уважение и благоговение към мъдростта, силата и съвършенството, заложени в този велик дар от Бог - физическото тяло.
Допълнително, повод за размисъл е редно ли е човек да се намесва чрез определени вмешателства в това съвършенство и велик дар по най-груб, безпросветен и невежествен (атеистично-материалистичен) начин?! хм?!
Следва цитат:

"А сега трябва да си изясним, коя от тези части на човека е най-разработена, най-съвършена. Някои от вас със сигурност са чували моите изложения относно това, че - така както е развит днес човека – физическото
тяло е най-разработено, най-пълно развитата част. Само не бива да смесваме "най-разработеното и най-пълно развита" с "от по-висше естество".

Със сигурност етерното и астралното тяло са от по-висше естество от физическото, но те ще достигнат съвършенство в развитието си едва в бъдеще. По своята природа физическото тяло е най-съвършения член на човека. Този, който изследва физическото тяло не само анатомично и физиологично, а прониквайки в същността и сърцето му, той ще се изправи изумен пред необозримата мъдрост, която се съдържа в него. Нашето физическо тяло ни показва съвършено мъдро строителство във всеки свой най-малък орган. Ако например вземете от него само една малка част от бедрената кост, то ще се уверите, че тя не е масивна маса, а е налице един мъдър строеж, вълшебно съставен от малки греди. Ако изследвате как са свързани помежду си тези финни греди, вие ще откриете, че всичко е построено така, че са най-малък разход на вещество да се постигне най-голяма сила, за да могат тези две колони на бедрената кост да носят горната част на тялото. Дори и най-съвършеното инженерно изкуство днес не би било в състояние да построи с такава мъдрост един мост или някакво скеле, където с толкова минимален разход на материал да се постигне такава издръжливост на натиск. Човешката мъдрост куцука далеч, далеч след мъдростта, с която е изградено физическото тяло на човека. Така е с всички части на физическото тяло. Вземете мозъка и нервната система, то те са с вълшебен строеж. Вземете сърцето, което се намира едва на пътя към съвършенството, което ще постигне много, много по-висока степен на съвършенство - то е нещо чудно!

Ако сравните това съвършенство на физическото тяло с астралното и неговите нагони, инстинкти и страсти, то трябва да кажем: въпреки че някога то ще стои по-високо от физическото тяло, днес все още е поставено на едно сравнително по-ниско стъпало. В това, което днес човекът развива като желания за удоволствие, астралното тяло подлага физическото на стотици атаки. Всичко, което човекът храни и задоволява като удоволствия, като алкохол и всевъзможни други неща, по принцип са именно отрови за сърцето, с които той атакува мъдрия и чудния строеж на физическото си тяло. Ще е нужно дълго развитие, докато астралното тяло достигне това, което физическото вече притежава като съвършенство."

Събр.съч. 101, част II,
Шеста лекция, Кьолн, 27.12.1907




Гласувай:
2



1. radoykova - етерното, астралното тела и Аза ще се усъвършенстват в бъдеще
27.08.2021 15:41
"Така както сме разработили физическото тяло и сме го довели до висината на човека, така и етерното тяло, а по-късно и астралното и Аза ще се въздигнат до тази степен. Азът се намира още на нивото на минерала, той се причисли към човека едва на Земята."

от същата лекция
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 277626
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386