Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2019 13:27 - Коя е канарата на спасението от пъклените постановки на тъмните сили
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 511 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 11.12.2023 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня."

                                                                  Христо Ботев


Мили сънародници,

следейки новините, обществените нововъдения и процеси, поправките в българското законодателство от март месец тази година, планирано да влезе в сила от 01.01.2020 (и частично действащо през последните години и в настоящ момент, тъй като злините ни ги поднасят на порции), искам да споделя че е настъпило времето, всеки да покаже най-добрите си качества като доблест, смелост, непоколебимост, некорумпираност, милосърдие, непоклатими морални устои, защото, видно е, че предстоят катастрофални сътресения и катаклизми; вярата, вътрешната чистота и принципност ще бъдат тествани на всеки гражданин до толкова, до колкото всички сме свързани с невидими нишки и не бива да позволяваме да страним от чуждото нещастие, мислейки си че ще се спасим поединично на наш изолиран „недосегаем“ остров. А глобалната картина показва, че вече няма надеждни варианти, особено в дългосрочен план, къде да се избяга и имигрира за да се „отърве“ човек от надвисналата опасност над човечеството, разбира се, предимно европейската част и западното общество.

Съвременните млади семейства трябва да покажат свръх героизъм и свръх качества, защото врагът търси под лупа уязвими места и слабости, включайки и най-нечистоплътни прийоми за тази изначално обречена и гнила цел. А десетилетия преди това, тези противоборстващи сили направиха всичко възможно да сринат моралните и духовни ценности, разумната и мъдра традиция в наличност и всички наследени здрави основи, които отговарят за позитивното изграждане на личността и особено на идващите поколения, именно в светлината на добродетелта. За жалост, цялата външна социо-медийно-културна среда се преструктурира по такъв начин, че да служи за подхранването на човешките пороци и нравствено падение. Особен дял за това имат наложилите се порнография и разврат, които са пагубна отрова по отношение на доброто духовно-душевно развитие на индивида и фатална спънка за възможността този индивид да се справи с актуалните житейски задачи в съответствие с християнските ценности и мироглед. Така например, заради всеобщата поквара и разврат, у мнозина человеци, любовта, която изначално всеки носи вътре в себе си е изстинала, а способността за преданост и за поддържане на достойни взаимоотношения – деформирана и осакатена. Но въпреки тези препятствия, имаме наличните условия и възможности за нашето повдигане и добруване, за воденето на един чист и свят живот, именно в съвременните тежки, изпълнени с противоречия условия - кулминация на лъжата и злото, като именно в постигането на тази задача е целият смисъл!

Това, което аз предлагам е да се борим с мирни, човеколюбиви и богоугодни методи и средства срещу съвременната заплаха и разруха!
Хората със светски мироглед, с налични морални импулси, могат да бъдат добри защитници на социалната Правда по светски начин, примерно, доказвайки беззаконието и невалидността на съответните текущи закони; хората с духовен мироглед знаят какви методи да прилагат, няма да се повтарям, всичко е казано и изразено в достатъчна степен, въпросът опира до реалното и ежедневно приложение, освен това, и аз имам чувство за мярка и напълно разбирам че някои от моите читатели биха казали „додея ни от твоите проповеди“, което е разбираемо, това са много деликатни въпроси; процесът на молитва е съкровен, личен и дълбоко вътрешен, само искам да загатна колко успешна е ненасилствената съпротива и несъучастие в злото на дейци като Махатма Ганди, Мартин Лютер Кинг, а също така и да загатна за факта че една свята и чиста Победа изисква да бъде заслужена чрез дела добри и светли и в значителна степен, измолена в най-горещи и чистосърдечни молитви!

Благодаря на всички съпричастни и пробудени личности, които имат великия импулс да осветляват тези въпроси, разбулвайки лъжите и имамите и които проявяват твърдата воля да отстояват морално обоснована позиция, отговаряща на Истината!


"
Културата на един народ обитава сърцата и душите на неговите хора." - Махатма Ганди


Бях в родната къща-музей на Васил Левски и там видях паметник на неговата майка, бях в тази на Иван Вазов - там видях паметна плоча на неговата майка, бях в къщата-музей на Христо Ботев - там отново видях паметник на неговата майка и навсякъде са поставени на почетно видно място!

Ако насочим мисъл към българската народна традиция, то семейството е светиня, думите „майка“ и „баща“ имат свещен статут, а детето е на пиедестал, чиято съдба осмисля живота на всички; семейството като единица е проява на Божествения Промисъл, Воля и Благословия, това е закодирано в нашия фолклор, творчество, култура. Българите носят богати културно-духовни пластове в народностната си душа, саможертвеност и стремеж за Правда и Истина. Надявам се също, че от дълговековните страдания и мъки, има вече извлечена поука по такъв начин че недопустимото да не се допусне от нас самите, с цената на всички морални сили, познание, мобилизация и благодетелност!

image

Видяно в историческия музей в гр. Карлово. Отдадено родителство, с бебе, близо до сърцето и в периметъра на майката навсякъде непрестанно.



Моля, който се сеща за произведения и образци от нашата култура, потвърждаващи идеята за свещен статут на семейството в неговата цялостност, за величието на подвига на българската майка юнашка, а също и баща и прочее, да сподели като коментар. Моментално се сещам за редица български произведения, изразяващи и възпитаващи преклонение и благоговение пред великата мисия на Майката (от което се подразбира че тя е изпълнила достойно възложените и велики задачи), част от които ще посоча по-долу! Там е нашата сила, Народе!

Благодаря!

Друга (по-кратка) публикация по темата: http://radoykova.blog.bg/drugi/2019/04/01/strategiia-po-otnoshenie-na-izgotvenata-strategiia.1651525

А за останалото, прощавайте, аз съм просто човек... Надявам се светлината да нараства с всеки изминал ден, това е нашият безценен шанс!



МАЙКА МИ
(от Иван Вазов)


В рояка спомени свещени,

де моя дух сега се губи,
сe твоят образ въжделени
духът ми, майко, среща, люби.

Ти люлката ми си люляла
със песни жалостно-упойни,
над мен по цели нощи бдяла
през мойте нощи безпокойни.

Под твоето крило растял съм,
наяквал съм под грижи мили,
от твойта реч и взор черпал съм
и радост, и духовни сили.

Душата ми от теб научи
да мрази, да обича страстно,
от твоята душа засучи
любов към всичко, тук прекрасно.

Ти ме роди, но ти ми даде
и светлото, що в теб блещеше,
ти и човека в мен създаде -
ти два пъти ми майка беше!



В молитвения стон
(от Любен Радойков)


Погледна ли в малкия ти лик


ощастливен съм в този миг –

кротките загледани очи

огряват с радост моите дни.


Държа те в моите прегръдки


и те дарявам с животворни глътки,

а ти със мъничките си ръце

галиш нежно моето лице.


С надежда в себе си въздишам,


зная колко много те обичам,

живота ми от теб възвратен

за двама ни е малък необятен.


Благоухание за мен човечно,


обичам те, рожбо, аз сърдечно.

Шепнешком в молитвения стон

за теб се моля с най-нежния си тон.




Хайдути
(от Христо Ботев)


Я надуй, дядо, кавала,

след теб да викна - запея
песни юнашки, хайдушки,
песни за вехти войводи -
за Чавдар страшен хайдутин,
за Чавдар вехта войвода -
синът на Петка Страшника!
Да чуят моми и момци
по сборове и по седенки:
какви е деца раждала,
раждала, ражда и сега
българска майка юнашка;
какви е момци хранила,
хранила, храни и днеска
нашата земя хубава!



Аз съм българче
(от Иван Вазов)

Аз съм българче, и силна
майка мене е родила;
с хубости, блага обилна

мойта родина е мила.



Сине мой, пази живота!

Музика от Иван Г. Попов, текст от Стоян Русев (Дядо Благо), записана на 2 май 1922 г.



Сине мой, пази живота,


скрития у тебе жар –

той безценен е по смисъл

и великолепен дар.


Дух безсмъртен, дух нетленен,


туй, което вечно бди

и работи без умора,

непрестанно в теб гради!


Ти си тоз живот реален,


синко, себе си познай!

Твойта сила е голяма,

дните твои нямат край.


Ти създаваш всеки подтик,


благородния стремеж,

идеалите високи

и красивия копнеж.


Тази плът ти е одежда,


а Земята – школен чин;

ти живееш и се учиш

като малък Божи син.


Дързост, мили мой животе,


с теб е Божията любов!

Тя зове те все нагоре –

в съвършенство и свят нов.



Откъс от Паневритмията, Беинса Дуно:


"Ти си ме, мамо, човек красив родила,


умен да стана, добре да мисля, добре да любя.


Туй животът е на Рая.


Ти си ме, мамо, с чисто сърце родила,


да обичам всичко живо в цялата вселена.

Туй животът е на Рая.


Ти си ме, мамо, с мощен дух родила,


добре да пея, добре да светя на душите.

Туй животът е на Рая."



В заключение, искам да съобщя че има призив за колективна молитва във връзка с този въпрос всяка вечер между 21:30 и 22:30ч, добре сте дошли да се присъедините към този духовен акт.



"
Най-после, заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество.
Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.

Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.
Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.
Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник,
и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.
А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия;
вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово;
молещи се в Духа на всяко време с всякаква молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и моление за всичките светии,
и за мене, да ми се даде израз да отворя устата си, за да оповестя дръзновено тайната на благовестието,
за което съм посланик в окови, да говоря за него с дръзновение, както прилича да говоря.
Но, за да знаете и вие за моите работи, и как съм, всичко ще ви каже Тихик, любезният брат и верен в Господа служител;
когото пратих до вас нарочно за това, да узнаете нашето състояние, и той да утеши сърцата ви.
Мир на братята, и любов с вяра, от Бога Отца и Господа Исуса Христа.
Благодат да бъде с всички, които искрено любят нашия Господ Исус Христос. [Амин]"
(Ефесяни 6гл, 10-24).



С уважение и обич: Юлия Радойкова




Гласувай:
1




1. radoykova - Най-възвишената, най-силната дума в света е „майка“.
08.09.2019 06:16
„Жените трябва да спасят света и ще го спасят. Само майките могат да спасят света. Който мисли, че светът може да се спаси и подобри вън от майката, той се самоизлъгва, той е на крив път. Всички свещеници, проповедници, учители, управници трябва да се обединят около майката. Най-възвишената, най-силната дума в света е „майка“.“

Беинса Дуно (08.04.1917 г.)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 267960
Постинги: 177
Коментари: 323
Гласове: 380