Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2016 13:40 - Личният подвиг като скромен, но необходим принос за общочовешката еволюция
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1005 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 07.06.2018 21:59


Запознанството с биографията на Димо Даскалов е повод да се замислим за личния подвиг на този човек. Той не е просто преводач на духовна литература, той е човек, изпълнил мисията си, успявайки да впрегне личните си положителни качества, знания и умения в работа за общото, при това, поемайки риск за физическата си свобода и живот. Обърнете внимание на тези извадки от биографията му:

1945-1989 год. Систематична преводаческа дейност, главно от немски и френски, започва с трудовете на Рудолф Щайнер "Теософия" (GA-9) и "Духовното ръководство на човека и човечеството" (GA-15). Непредназначените за издаване ръкописи и машинописни текстове се разпространяват в малък кръг хора от ръка на ръка. В условията на комунистическия режим това става тайно и е свързано с непосредствени опасности.

1952 год. Лишен от свобода заради убежденията си, под претекст за "саботаж" при опазването на зърнената реколта.

1956 год. Обиски в дома му от органи на Държавна сигурност и конфискация на част от имуществото.

1980-1989 год. Тайни лекции пред малък брой слушатели в дома на Недялко и Катя Абаджиеви. Опит за създаване на антропософска атмосфера при празнуването на основните християнски празници.


Впечатляващ морал, жертвоготовност, безкористност, съчетани с висока продуктивност, резултат на които е значителен духовен принос за човечеството. Позволявам си да се позова и на безкористността като негово качество, защото знаем какъв мракобесен период са годините на комунизъм, съответно, който е търсил келепир - отдавал се е на раболепно служене на тоталитарната власт.

Това са плодовете на труда, когато делата са богоугодни, когато Божията воля работи чрез теб, когато си ръководен от чист и свят импулс да допринесеш за всеобщото повдигане на човечеството, път, който води към Христос!

Именно тези размишления дават повод за възвишено отношение към труда на тази светла личност, оставила след себе си толкова светла диря! Успешно реализираните преводи на Димо Даскалов са победа над мракобесието, подтисничеството, бездуховността и тиранията на наложилата се власт; победа над страха; победа над безперспективността. Никоя власт, инспирирана от тъмните сили, не е в състояние да потуши пламъка на светещия, извисен Дух.


image


Поздравявам всички труженици на Божията нива, които с лични умения, знания, компетентности, таланти, труд, сили, време (лични ресурси) работят за общото благо! Във времена на изпитания от нас се иска много, много работа, адекватна на съвременната ситуация и инспирирана от Христовия импулс.


Автор: Юлия Радойкова




Гласувай:
1



1. dartanjan - Не разбрах от поста суетните фил...
26.01.2016 19:02
Не разбрах от поста суетните философски трудове на хора ли да четем или Божието слово зашисано в Библията?
цитирай
2. radoykova - отговор към dartanjan
26.01.2016 20:46
Духовната наука няма проблем с Библията, не я отрича, а точно обратното, но вие имате проблем с това, че отричате Божието Учение във множеството източници, включително и необходимостта Библията да бъде обяснена и тълкувана езотерично. Нямам намерение да водя спор, бъдете така добър да се съобразите с насоката, която този блог има. Тук се говори за езотерично християнство.
Всичко добро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 276174
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 385