Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2015 08:10 - Съзнателни ли сме в честването на светли празници?
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 8531 Коментари: 15 Гласове:
8

Последна промяна: 21.01.2019 02:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В навечерието на Новогодишния празник в интернет-пространството се появи апел за отказ от използването на пиро-техника и прочее с увеселителна цел. Природолюбители ни предупреждават:

"Фойерверките и пиратките предизвикват както у домашните, така и у дивите животни:

- Много голям стрес.
- Пристъпи на безпокойство и паника.
- Много домашни животни в стремежа си да избягат от ужаса се губят по време на разходка.
- В паниката си и дивите и домашните животни могат да станат жертва на пътния трафик.
- Животни, които са били в близост до пиратки или фойеверки при избухването им, може да страдат от временна загуба на слуха, наранявания и травми по тялото, изгаряния, включително и на очите.
- Животни като катериците могат да умрат от ярката светлина и неочаквани гърмежи.
- Диви животни могат да изоставят малките си по време на такива събития.
- Риби и водолюбиви птици умират от поглъщане на остатъци от заря и пиратки паднали във водата.
- Не само животни на лечение, а и напълно здрави, могат да умрат от стреса."

Цялата статия:
Цената на веселието - Пиратките, които убиват

. Много е ценна, препоръчвам я на всеки мислещ и буден човек, който си задава въпроси за последиците от човешките дела.

Зелени пир@ти също вземат отношение по този въпрос, апелирайки:
"Серен двуокис (+ мъгла= сярна киселина) азотен окис (+ мъгла= азотна киселиа) барий, стронций, олово, мед, магнезий, алуминий(+ мъгла= повишен риск от рак , левкемия и прочее).... Не, това не е предполагаемия състав на любимите ви кемтрейлс, това е състава на вредните вещества в новогодишните "празнични" ФОЙЕРВЕРКИ, дето после ще ги дишаме всички заедно на 1-ви сутринта. Произведени в Китай, доставени с цел печалба. МОЛИМ ви, недейте да ги купувате, недейте да ги ползвате, кому е нужна цялата тази средновековна барутена пукотевица, във века на лазерите и холограмите?"

image



Искам да отбележа и този коментар, който прочетох във фейсбук:

"Ако всички, които имат финансовата възможност да си купуват такива "забавления" решат да дарят парите си на болните деца на България, нямаше да има нужда от "Българската коледа"!" - Калинка Петлеева.

А сега ще разгърна темата по-глобално. Предполагам, че се досещате за това, че не става въпрос само за вредите от пиро-техниката, а става въпрос за празнотата, консуматорския облик на отбелязане на велики празници. Не само пиро-техниката е пагубна, свръх-консумацията, свръх-потреблението също се отразява пагубно на планетата и на душевното развитие на човека поради подмяната на предназначението на празника, когато духовната същност се подменя с материално-егоестични средства и мотиви; когато духовната радост и трепет се заличват с елементарни сетивни забаления и развлечения.


По този въпрос имах много ползотворна дискусия с Георги Ценев, ето защо ще споделя и тук част от този обмен на идеи и възприятия:


БРАТЧЕТАТА НА ГАВРОШ
Христо Смирненски

Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!

Че всяка вечер теменужена
ти виждаш бедните деца
и обидата незаслужена
по изнурените лица.

Съдбата рано ги излъгала,
живота сграбчил ги отвред
и ето ги: стоят на ъгъла,
с прихлупен до очи каскет.

Какво им даваш от разкоша си
ти - толкоз щедър към едни,
а към бездомните Гаврошовци
жесток от ранни младини?

Пред твоите витрини блескави
накуп застават често те
и колко скръб в очите трескави,
и колко мъка се чете!
 

Но тръгват си те пак одрипани,
с въздишки плахи на уста,
а тез витрини са обсипани
с безброй жадувани неща...

Ти целия скован от злоба си,
о шумен и разблуден град,
и твойте електрични глобуси
всуе тъй празнично блестят!
***

 

"Дядо Коледа е изместил Исус, и целият дух на празника е отишъл на ... шопинг. И това е в синхрон с цялата ни култура."

 

"Исус Христос се родил на 25 декември за да изкупи греховете ни, а ние на тази дата изкупуваме моловете."

(Радио находка)

 
Създаването на празнична атмосфера е нещо субективно. Напълно разбирам, че на повечето хора им харесва този подход, който се е наложил за общоприет. Приемам различното мнение, но също така считам, че и моето има своето място, най-малкото поради факта, че е добре един въпрос да бъде разгледан от различните му аспекти. Ще посоча един пример - докато градоначалниците пръскат огромни средства за коледни украси, не проронват нито думичка за перманентната "украса" над главите ни, на небето - химическите пръскания, или chemtrails. Ето за това лицемерие говоря, за това "приспиване" на примирените поданици! Живеем в повратни времена, в които духът ни е подложен на колосални изпитания (във връзка със сегашни и предстоящи световни събития) и едно от тези изпитания е разбулването на лъжата, която често е представена по възможно най-финен, изкусен, дълбоко прикрит начин чрез съзнателно използване на техники за манипулация. Не ме топлят тези изкуствени светлинки, това е блясък без топлина, трик, особено, когато светът е на прага на световна война, а войните в различни точки по света не стихват вече дълги години. Мислите ли, че тези градоначалници, поръчващи коледно украсяване на градовете са проникнати от християнския импулс? Този ритуал е силно обичан от най-големи безбожници и материалисти, които са въвлечени в индустрията. Всяка градска украса са усвоени средства и реализирани свръх-продажби, свръх-потребление и замърсяване. Да не забравяме, че масовата украса е произведена от петролни продукти. Ще се въздържа от споделянето на клипчета за последиците от добива на петрола. Ще се въздържа даже и от публикуването на снимки на индустриалните пейзажи в Китай. Благодаря, не ме топлят такива светлинки! Търся истинската светлина, тази която дава свобода на духа, простор на ума, сила на волята, топлина на чувствата; тази светлина, която повдига морално и нравствено, която те прави ясно-виждащ, с отворени очи и сетива, буден и съзнателен; тази светлина, която осветява верния Път.

 
Тези коледни украси за мен не са красиви, защото са изкуствени, като енергия и ресурс натоварват планетата - това е разточително, замърсяващо и изцяло комерсиално! Красотата е в истинските, неподправени и естествени неща, като например озеленяването на градовете. Увеличаването на зелените площи с повече дървесни видове, вкл. овощни: плодови и ядкови е красиво, естетично, разумно, радващо и очите и сърцето! А в тези украси виждам един кич с привкус на консуматорство, при което почитането на велик християнски празник се свежда до ето такава повърхностна, лишена от съдържание форма.


Ще споделя следната статия:

Истината за джуджетата на дядо Коледа, работилниците на дядо Коледа и "свободния" пазар (на английски).


Като добавим и факта, че "Дядо Коледа" в този си вид е рекламното лице на Кока-кола, какъв е смисълът изобщо да подклаждаме лъжата/илюзията за неговото съществуване и да обременяваме с това чистите глави на децата?! Категорично отказвам да участвам в тази лъжа. Време е да разчистим и да скъсаме със старите разбирания. Има смисъл да говорим за християнски ценности и добродетели, няма смисъл да робуваме на маркетингова пропаганда.



Пагубни и тъжни последици от такъв начин на празнуване! Това е така, защото материалистично-егоистично-консуматорското мислене всякога води към деградация и упадък. Време е да се замислим за истински стойностните неща, за същината на отбелязваните празници, за нашите реални задачи, морални отговорности и шанс да изпълним тези светли дати с духовна радост и духовно озарение!

 

Автор: Юлия Радойкова

 




Гласувай:
8



1. of4arsnakovalnia10 - По това ще ме познаете, че съм аз.
31.12.2015 10:08
(съгласувано с журито или предложено от него)

[10:08:43] StarFool: кликвам два пъти и отивам до кварталната баничарница
[10:10:13] StarFool: Готово. Искам още 3 /примерно/ постинга. Нека от 7 на "първа" - 4 поне да са уместни - останалите ще ги оставим на произвола на съдбата

- Неизвестен /в случая нов, надявам се/ или най-малкото не напъващ за... знаете къде Автор...
(в случая максимален брой прочити на постинг - 176)
- Смислен, стойностен материал...
(в случая нещо, в/у което си заслужава да се замислим)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Весело посрещане на Новата година на Автора и всичко най- пожелавам.

цитирай
2. radoykova - благодаря
31.12.2015 12:42
Благодаря, приемете моите благопожелания!
Поради запитването за автора - редактирах публикацията с вписването на нейното име. Действително, така е по-правилно, защото подразбира носене/поемане на отговорност пред читателите.
цитирай
3. tres1 - За празниците поздрав и на всички блогъри
31.12.2015 17:56
Прочетох, поразмислих - па току се стреснах - каква проницателност и откровение. Замислих се за парковете и градинките, за хората, за птиците и животинките. И започна да ми става весело - не съм сам в тези разсъждения за хорската простащина и суеверия, с приспособяването на т.н. "домашни любимци" към хората и непрекъснато нарастващата вероятност от появата във всеки град на дизинтерия. Наслушах се на красиви приказки и вопли за милите животинки, за природата, но нито гък не чух за хората освен патентованото от бай Тошо повелително-пожелателно наклонение в неопределено бъдеще време - да се, ще се, би било, трябва да се и т.н. И нито дума или ред за това кой какво и как да прави, та да не погазва общите човешки нрави. В най-общи линии схващам, че това е бизнес, както и бизнеса на гробарите. Та значи ли това, че трябва масово да мрем, за да се чустват удовлетворени всички свързани с този бизнес на гробарите? Защо ли пиша всичко това - на кратко казано за да решиме ще траеме ли и до кога или да се грабваме гуша за гуша - па който оцелее. Неможе и небива повече така да ни забаламосват с приказки за цъфнали градини и дъх на цветя, а да живеем в смрад и адска мръсотия. За да не голословя нека попитам днешните жени дали изобщо помнят бабите им как метяха пред дома и тротоарите дори, а те излезнали ли са някога това да направят. Ами ще кажат - има кой, нали за това им плащат. То и тези на които плащат едва ли помнят, че някога преди в градчето София се миеше редовно два пъти на ден, че беше най-зеленото градче в Европа. Едва ли има нужда за съпоставка с днес - това всеки може сам да си представи. Тогава хората не знаеха на кмета името дори, а днес с фъндъци пълно е на всякъде - градинки /където все още ги има/, паркове /ако е останало нещо от преди/, площадки детски или спортни за автопаркинги са набелязани като парцели. И пак защо ли да го казвам всичко това - та то е само капчица в морето, а ний сме седнали да се вайкаме за оставащите следи от самолети по небето - ...
цитирай
4. tres1 - продължение
31.12.2015 18:24
... че казва ли ни някой като чия бащиния новите управници разпарчатосаха небето / и не само него/ къде профукват пустите пари събирани от такси и мита за хора, товари, ппревозни средства като кораби и самолети. Дали пък не са само за луксозни возила, за някой и друг келешлък, че и за тоалета, а ние газиме в кучешки и котешки лай....доволни, че все пак проявяваме поне към безпризорните животни мъничко човещина, а към клошарите не се отнасяме по-зле отколкото с гореспоменатите животни. Та фоерверките да са ни проблем - със заповед тях може да ги спреме /ама няма кой/, но от нечовешкото в нас едва ли ще се отървеме. Та поразмислих се и поразглаголствах - та баш за новата година ли? Така ли ще се отървем от мръсотията натрупана у нас с толкова мъка и с толкова немотия налагащи ни ежедневно за всеки един от нас, че трудолюбие, чесност, доброта и откровение са чиста проба глупост. И така дали и как за гушите ще трябва да се хванем, та не само фойерверките да са беля, а и камара от проблеми покрай тях ще трябва да премахнеме, за да станем с природата в хармония, с животните да не си пречиме, земята да красим, а не да я грозим.

https://www.youtube/watch?v=VlBo_mx1GPM
цитирай
5. balar - защо
31.12.2015 20:12
няма опция " сподели"?
наистина е жалко, че никога не се сещаме за животните в такива моменти.
цитирай
6. inf0rmant - Наздраве. Бях си приготвил пира...
31.12.2015 20:48
Наздраве.
Бях си приготвил пиратки, но като прочетох.......
Намерихте един съмишленик в мое лице. :)
цитирай
7. danailvdimitrov - Рождество на Господ Иисус Христос разбира се няма нищо общо с целия този кич
31.12.2015 21:46
но ...това сме ние.

На всичко отгоре Рождество е н а 7 януари!
цитирай
8. radoykova - ЧНГ и благодаря че откликвате! Много здраве и щастие!
01.01.2016 02:30
danailvdimitrov - аз от духовната наука зная, че 25 дек. е реалната дата за празнуване на Рождество Христово. Това е в пълен синхрон с космичните явления и процеси. Друг е въпросът за това как църквата обърква нещата.

inf0rmant - точно и ясно! Откритието на съмишленик е велика благословия, дай Боже!

balar - мисля, че този въпрос е извън моите пълномощия, така е устроена платформата. Поправете ме ако греша и не зная за някои функции на настройките. Но при желание, винаги има начин за споделяне на публикация. :)

tres1 - хубаво е че задаваш философски въпроси, продължавай, това е много важен етап от бъдещето намиране на Пътя. С въпроси подготвяме това свое велико откритие в живота. Философът има смелостта да пита за неща, за които другите неглижират, в този смисъл той е като дете. Не губи кураж и вяра в доброто, дори при беди и изпитания. А тези добродетели, които споменаваш - "трудолюбие, честност, доброта и откровение" далеч не са глупост. Мен ако питаш - в добродетелите е залогът за справяне с безизходицата, както в личен, така и в общочовешки план.


цитирай
9. tres1 - radoykova
02.01.2016 15:29
Далеч съм от мисълта, че добродетелите са глупост, а наблягам на това, че ежедневието наложено и налагано ни от управляващите социума ги определя като чиста проба глупост. Въпросът е защо всички носители на добродетели еднозначно и категорично биват категоризирани като глупаци ?
цитирай
10. radoykova - драги tres1,
02.01.2016 20:41
По думите ти разбирам, че ти самият осъзнаваш, че общоприетият и наложен модел за социално устройство подлежи на сериозна критика.

Хаосът възниква от бездуховното приемане на света.

Ще цитирам Р. Щайнер:
"Нека за миг да приемем, скъпи мои приятели, че през последните 20 или 30 години на 19. век възниква една епоха,през която човечеството се стремеше предимно към овладяването на материалния свят. Нека да приемем още, че в края на този 19. век хората се устремиха и към духовното знание, към духовния свят. Какво би се получило тогава? Какво би се получило, ако хората биха искали да познаят духовния свят и изхождайки от него, да променят физическия свят, вместо инстинктивно да се пристрастят към онова знание, което достигна своя триумф в производството на инструменти за убиване; какво би се получило, ако човечеството можеше да приложи духовно знание и духовни импулси в социалния си живот? Несъмнено хората биха станали по-будни и нямаше да проспят последните десетилетия на 19. век. Хората биха станали по-будни и ако съзнанието им би било по-силно, през първите десетилетия на 20. век нямаше да се стигне до разрушенията, на които сме свидетели. Да, духовното съзнание трябва да става все по-силно от сетивно-материалното съзнание. Ако през последните десетилетия на 19. век съзнанието беше достатъчно силно, разрушителните сили през първите десетилетия на 20. век нямаше да бъдат така неудържими в своята стихия."
Дорнах, 29. септ. 1917, "Духовете на мрака", 1-ва лекция

и още от 7-ма лекция, същата книга:
"след определена степен от своето развитие, съзнанието е длъжно да се отклони от рутинния и удобен път, то трябва да поеме по пътя към истинската действителност и да изостави пътя, който го вкарваше в сетивна измама. На човечеството предстои да изживее един велик преход от удобните и любими възгледи на човека към съвсем други, неудобни и разтърсващи възгледи, които обаче притежават несравнимо по-голяма сила и жизненост на понятията. Изобщо, с възгледите на бъдещето човек няма да живее така удобно, както е живял досега."
цитирай
11. tres1 - Общо взето
03.01.2016 11:01
изложените от Щайнер констатации са верни, но какво от това. Тези и доста други неща хората са знаели доста по-отпреди. Още по времето на Орфей са знаели за т.н. тризъбец съществуващ у всеки човешки екземпляр. Този тризъбец образно казано се състоял и още е така от материя /човешкото тяло/, душа /нематериална съставка/ и съвест /връзката с твореца или т.н. господ/ Та в общи линии още тогава са знаели, че този тризъбец или везна, колкото по-малки колебания проявява към материалното или нематериалното /тоест балансирано/, живота на човека ще бъде по-лесен и нормален.
Освен това най-далечните предци на българите /далеч съм от мисълта, че българи сме само ние/ са ползвали следния постулат: - "Да не позволяват на силата да властва над разума".
Оставям разсъжденията и заключенията за това - до къде са я докарали мързеливите, алчни и глупави потомци на всеки един от нас.
цитирай
12. radoykova - бъди промяната, която искаш да видиш в света
03.01.2016 11:21
За мен най-същественото е какво правим ние като реални дела за да изградим света такъв, какъвто искаме да бъде по образец и подобие на нашата собствена ценностна система.
цитирай
13. tres1 - ... и какви ги вършиме ние ?
03.01.2016 19:47
Дали учим децата на каквото трябва / за това уъкат, укат икат и т.н./ като започнем от елементарните неща, та после да налитат на чалга, наркотици, алкохол и др. простотии. Дали познават историята на народа, от който си представят, че са, живеейки на различни места по света, пренебрегнали и забравили всичките му традиции? /кога се сещат за тях - когато видят чужденци да играят и пеят български народни танци и песни/. Дали си спомняме за цената на земята на която живеем, и някои така щедро предлагат и отстъпват? Или им показахме как да уважават ако не възрастните, то поне родителите и дедите си?
цитирай
14. radoykova - осъзнават ли хората истинското значение на онова, което навлезе в човешката еволюция при Мистерията на Голгота
23.11.2016 13:57
"Когато съм имал повод в последните години да говоря по някой от големите годишни празници Коледа, Великден или Петдесятница, съм се чувствал длъжен да кажа, че нямаме право, особено при съществуващите днес условия, да честваме тези събития по стария обичаен начин; нямаме право да забравяме ширещото се страдание, ширещата се болка на времената и само да си припомним най-великото Събитие, случило се в Земната еволюция. Наш дълг е, стоейки на основата на нашето духовно схващане за света да осъзнаем така пълно всичко, посочващо упадъка на човешката цивилизация днес, че това осъзнаване да насити нашите мисли дори около Коледната елха. Несъмнено е наш дълг да приемем раждането на Христос Исус в нашите сърца, в нашите души, и да не затваряме очите си за страшния упадък, връхлетял т.н. култура на човечеството.

Това за нас е времето да породим следния въпрос: “Мисълта за Коледа не е ли понесла съдбата също да бъде обхваната от силите на всеобщия упадък?” Когато се говори за Коледа днес, още ли съзнаваме онова, което човек би трябвало да съзнава, когато издига своите мисли и чувства към съзерцаване на празника на Христос? Изобщо осъзнават ли хората истинското значение на онова, което навлезе в човешката еволюция при Мистерията на Голгота?

Ние украсяваме своите елхи, повтаряме обичайните думи и фрази свързани с Коледния празник, но всички ние твърде често избягваме да отворим напълно своите очи, избягваме да пробудим напълно съзнание си за нуждата да си кажем: “Тук също има упадък. Къде си Ти, О Христова Сила, Ти Която можеш живо да предизвикаш нов възход?” Тъй като трябва да ви е достатъчно ясно от лекциите, изнасяни от много години в нашите кръгове, че само чрез силата на Христос ще бъде възможно да се прониже залязващата цивилизация с онзи импулс, който може да й даде ново възраждане."

Рудолф Щайнер
25 декември 1919 год., Щутгарт, Германия
цитирай
15. radoykova - И това било нова година!
09.02.2018 15:54
"При живота на сегашните хора нищо друго не ги очаква, освен страдания и нещастия. Светът е изложен на разрушение. Казано е в Битието: „И разкая се Бог, че е създал човека“. – Какво ни очаква тогава? – Да разруши Бог света така, както го е създал. Сегашният свят ще бъде разрушен, нищо няма да остане от него. Под тази мисъл разбирам, че няма да остане лош човек на земята. Злото и лошите хора ще изчезнат, няма да остане спомен от тях. Сега, вие искате да ви кажа нещо за новата година. Каква нова година очаквате? Хиляди хора се избиват, хиляди хора умират. И това било нова година! Както виждате, досега годината беше суха. Ще видите каква ще бъде новата духовна година. За новата година няма да говоря нищо. Като изгрее слънцето, тогава ще видя какво ще стане. За новата година вечер не се говори. Трябва да видите как е облечена тя. Защо хората посрещат новата година вечер, среднощ? По това време идат само разбойници. Какво очаквате от една година, която иде среднощ? Тя иде да подкопава: ще задигне 40 милиона хора, 200 милиона говеда, един милиард овце, два милиона кокошки и нищо няма да донесе. Това е външната, физическата страна. Казвате: „Искаме да чуем нещо утешително“. Отговарям: Когато водят 100 души да ги екзекутират, какво утешително мога да ви кажа? В този случай, ще ви кажа да четете Господнята молитва, та като отидат тези хора при Бога, да намерят спокойствие и мир. Смъртта им да бъде по-лека. Какво ще утешаваш един човек, който няма нищо? Какво ще му проповядваш? Ще приличаш на онзи, когото раняват с няколко куршума. Други се бият, а той плаща. Питате: „Кармата ли му е такава?“ – Когато човек се напие, кармата му е да го бие кръчмарят. Ако е на аероплан и не вземе мерки да го спре навреме, ще полети с главата надолу.“

Учителя
Топли чувства и светли мисли. Утринно Слово от Учителя, държано на 1 януари 1933 г., София, Изгрев.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 277216
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386