Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07 09:55 - Защо е необходимо да се молим
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 454 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

"Тази вечер ще ви говоря върху молитвата. Защо трябва да се молим? Павел казва на едно място: „В молитвата бивайте постоянни", а Христос казва: „Бдете и молете се." Молитвата има трояк характер - тя се равнява на дишането. Човек трябва да се моли, та с това душата да диша и да възприема нещата. Молитвата е простор за душата, тя е съзерцанието на най-висшите чувства. С молитвата виждаме, че детето се моли. Тя е един зов и както дишането е потребно за тялото, така и молитвата е потребна за душата. Човек от въздух се нуждае много повече, отколкото от храна. Доказано е, че най-много двадесет и пет минути може човек да не приема въздух, и ако приравняваме въздуха с молитвата, която е храна на душата, виждаме от колко голяма важност е тя за нея. Първият признак, че човек е влязъл в Божествения път, то е молитвата. Затова винаги, когато и да дойде настроение за молитва у вас, никога не бива да отлагате, а влезте в тайната стая на вашето сърце, помолете се и тая молитва ще бъде приета. Отложите ли, възможно е вече Духът скоро да не дойде, за да ви настрои наново. Значи във всяко време ние можем да се молим. Между лошите хора трябва да се молим, за да искаме търпение. При това с молитвата човек образува една крепост, непристъпна за лошите желания, които, ако даже са нашествали душата, изхвърлят се навънка. Човек, който не се моли, за него са прекратени отношенията с Бога и като по тоя начин не се сношава вече с Него, злото настъпва.

Молитвата не бива да е едностранчива, само за облага, а понеже тя е един израз на душата, то с нея трябва да искаме това, което нашият Дух желае. Така, ако нямаме настроение за молитва, трябва само да съзерцаваме. Нашите души, когато се отправят към Бога с молитва, изпущат едно благоухание към него, също както цветето, което навреме се е разцъфтяло. Та човек, който не се моли, се лишава, и то сигурно, от мириса на Небето. А пък, за да се не лишим от този мирис, Господ ни изпраща страдания, които ни упътват към молби и моления. Прочее, с молитвата се гонят двояки направления: първо, човек да се стреми към Бога, и второ, да се обединят духовете.

Ние сме събрани тук да отправим такава вълна, щото да настъпи и дойде голямо сътресение за доброто на народа. Молитвата е един силен Божествен импулс, та затова се казва да се молим във всяко направление, защото тя има влияние върху всичките отрасли на живота. Най-после, вие всички можете да правите опит и вижте на колко молитви Господ отговаря. Само че когато се молите, никому, ама абсолютно никому не съобщавайте за какво се молите и какво очаквате, докато резултатите не се проявят и докато делото не се изпълни. Защото ако някому съобщите, твърде е възможно да си попречите и тогава вие сам ще сте виновният. Мюлер, за когото се разказва, че през живота си принесъл до един и половина милиона молитви, със силата на молитвата е прехранил две хиляди деца. Той от опит твърди, че колкото повече с детско настроение е принасял своята молитва, толкова по-скоро му се е отговаряло на нея. Тази е опитността и на Тайлера, който е събирал крупни суми за издръжката на маса мисионери в Божието дело. Той уподобява молитвата на трена, в който един може да се качи и вози много спокойно до местопристигането, а друг да го тика. После, молитвата има сила и при церенето на разните телесни недъзи и заболявания, с нея може да се лекуват болести.

По-нататък: всичките ни работи ще успяват, ако ги подкачаме с молитва. Който в молитвата е постоянен, ще види и се увери, че Господ е верен. Но в молитвата трябва да се постоянства дотогава, докато изгубите вече разположението да се молите, което показва, че на молитвата ви, така или инак - положително или отрицателно, е отговорено. Но молитвата трябва да има и благодарствен характер за всички блага и благословения, които Господ ни дава. Виждате понякога, че молитвата ви не помага - молите се, а не получавате отговор; в такъв случай приличаме на човек, който иска да повдигне едно бреме, но като не може, понеже не е по силите му, повиква другиго на помощ и с него заедно успява да го повдигне. Някогаш такъв може да се нуждае от помощта и на един, двама, трима и повече човеци. Та следователно и ние при несполука в молитва ще искаме помощта на един, двама, трима и повече братя и сестри - според степента на нуждата, докато сполучим. Опитайте този начин и ще видите доколко можете да го приложите на практика."
 

Беинса Дуно, "Годишна среща на Веригата - Велико Търново, 1911".

 Тагове:   молитва,


Гласувай:
6
11. elizabethborislavova - не е без значение и на кого се молим
06.07 12:19
Вие например на кого се молите и в каква посока?
цитирай
2. radoykova - Отговор
06.07 14:24
Здравейте!
Моля се на триединият Бог: Бог Отец, Бог Син (Христос) и Святия дух.
Моля се в същата посока, в която го правят всички добронамерени человеци, стремящи се доброто и истината да възтържествуват.

Спирам до тук, защото считам че е добре да насочите тези въпроси към самата себе си.

цитирай
3. kossef - Като цитирам същината в тази Учителна лекция:
16.07 13:04
"Само че когато се молите, никому, ... никому не съобщавайте за какво се молите и какво очаквате...", бих допълнил предисловието на този цитат, изразявано в други учителни лекции на Петър Дънов. "Обърнете /когато се молите/ лицето си към Бога у вас, Който от зачътъка ви още е оставил от Себе Си дух от Своя Дух и като подобни Нему не унивайте в силата Му /у вас/, която ще ви избави, даде или правилно напъти за добротворство". Т.е. молитвата в тайност, такава истинска дълбоко сърдечна искрена молитва, всъщност е висок духовен акт за изявление, разкриване на собствените, дарени ни свише и нравствено придобити от нас способности... И за да не влизам в излишно многословие ще припомня народната пословица: "Ако не си помогнеш сам, и Господ няма да ти помогне". Приветствам те! Духът на Богомилството е жив, одухотворяващ...
цитирай
4. radoykova - Отговор до kossef
16.07 16:55
Здравей, Недко!

Благодаря за ценните коментари, чета ги с интерес, истинско щастие е когато има надграждане, допълване и взаимно насърчаване между събеседници с близък мироглед. Приемам тези твои включвания като дар!


цитирай
5. radoykova - Молитва преди хранене
11.08 21:28
Една малка история защо трябва да четем молитва преди храна
Отец Николай, който е живял на остров Залит, винаги преди да се нахрани, четял дълга молитва. Един ден, когато бил по работа в големия град и му се наложило да обядва в обществена закусвалня, той по своето правило спокойно се прекръстил и прочел молитва преди да се нахрани. Наблизо се оказала компания от младежи, които иронично и съжалително наблюдавали стареца. Един от компанията решил да увенчае тяхното забавление и отишъл изотзад и загрижено го попитал:
- Отче, абе там във вашето забутано село всички ли така преди храна се молят?
Старецът, без да се замисли, отговорил:
- Не, мили мой, не всички. Конете, кучетата, свинете направо така си ядат…
Свети Серафим Вирицки често казвал: “Колко често боледуваме заради това, че не се молим преди ядене, не призоваваме Божието благословение върху храната”.
Преди всичко се правеше с молитва на уста: ораха – молеха се, сеяха – молеха се, събираха реколтата – молеха се. Днес ние не знаем какви хора са приготвили това, което ядем. Много често храната се приготвя с хулни думи, ругатни, проклятия… Затова преди да се нахраним трябва с особено усърдие да се помолим.
Наистина, когато постъпваме така с молитва и благодарейки, на трапезата с нас присъстват и ангели, а където са ангелите, там са и всички светии.

Източник: https://vk/orthodoxy_word
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 86461
Постинги: 89
Коментари: 150
Гласове: 173