Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2018 13:19 - Отпечатъкът на лъжата, пагубните ефекти от вредни закони и амбиция за доминиране с мнение
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 921 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.03.2018 18:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Когато човекът лъже, това има силно въздействие върху физическото и етерното тяло. Лъжата и лицемерието са процеси в душата и аза. От материалистическа гледна точка може да се вярва, че лъжите остават само в душата. Но окултният наблюдател знае, че чрез тях стават промени в структурата на физическото тяло. Такива промени стават и чрез обичайните в света конвенционални лъжи.

Нека хвърлим поглед върху материалната действителност. Знаем, че животът ни е изпълнен с всякакви неистини. Когато хората си казват нещо, което не го мислят така, както го казват, е същото като печата в червения восък. Този печат остава. Всяко лицемерие, неистина, клевета остава във физическото тяло като отпечатък. Такива отпечатъци могат да се видят, когато през нощта човекът напуска физическото и етерното си тяло. Тогава идват съществата от висшите светове и ги виждат. Това не е подходящо за висшите светове. Чрез него става нещо ново, създава се нещо съвсем ново. Чрез физическото тяло биват изолирани части от висшите същества, изолирани същества, които водят самостоятелно съществуване между световете. В науката за духа те се наричат фантоми. Наричат се фантоми затова, защото стоят най-близо до физическото възприемане и са същества, подлежащи на физическата закономерност. Те профучават в нашето пространство и задържат човешкото развитие. Правят всичко съществуващо в света по-лошо, отколкото би станало без тях. Тези фантоми са същества, създадени от хората чрез лъжата, лицемерието и т.н., които задържат развитието.

Чрез това, че опознаваме действията на духовните същества, помагаме на другите много повече отколкото чрез четенето на морал. Бъдещото човечество ще знае какво създава чрез лъжите, лицемерието и клеветите. Моралът се създава като се опознават фактите, а не с проповядането на морални принципи. Чрез духовнонаучното обосноваване на битието се създават най-мощните морални стимули и импулси.

Фантомите са вид природни същества, създадени чрез дейността на човека. Вечер човекът напуска физическото си тяло и оставя отпечатъците от лъжите, лицемерието и др. Когато на сутринта отново навлезе в тях, фантомите напускат физическото тяло.
И етерното тяло може да бъде повлияно така, че да се създадат отломки, отделени същества. И тук протичат определени процеси в човешкия свят, на които се дължи такова откъсване и обособяване чрез етерното тяло. Всичките несправедливи, наказващи неправилно закони, както и лошите организации в социалните общности въздействат върху етерното тяло като в него се обособяват такива същества, които в днешното суеверно време само се осмиват. Тези същества са спектри и призраци. Истински призраци са тези, които принадлежат към вида на такива същества. Хората трябва да се постараят да устройват своите институции толкова добре, колкото е възможно, за да не създават такива същества.

Нека да обърнем поглед към аза и астралното тяло през нощта. Да си припомним, че астралното тяло и азът на човека са в особено положение. Те са се нагодили към живота на кръвта и нервите, и през нощта надолу към астралното тяло и аза протичат сили от един по-висш свят. От някои неща, задържани от дневния живот на човека, отново се извършва един изолиращ, отделящ процес. Някои неща от душевния живот отново предизвикват процеса на изолирането. Да си представим, че двама души имат две различни мнения. Единият се опитва да придума другия и желае да го убеди. Такова желание днес е доста разпространено между хората. Би трябвало хората да излагат своето мнение пред другия и да изчакат дали в другия ще се появи реакция да приеме мнението. Има толкова много фанатици, които не остават доволни, докато не принудят другия да се съгласи с тяхното мнение. Случи ли се подобно нещо, това вреди и на двете астрални тела. Те приемат увещанията и погрешните съвети. Потъналото в астралните тела става причина от астралното тяло да се изолират същества, които се наричат демони.
Тези демонични същества оказват особено неблагоприятно влияние върху нашето човешко развитие. Те се носят в духовното пространство и пречат на хората да си изграждат свои лични възгледи."

Рудолф Щайнер, Събр. съч. 98, лекция 6.

*Всички удебелявания и подчертавания са направени от автора на този блог.
превод: Нели Хорински



Гласувай:
2



1. radoykova - да дадем правото на всеки човек да има своето собствено мнение - Р.Щ.
11.06.2018 19:31
„Цялото човечество наистина е един организъм. Изтръгнете една единствена душа и този организъм не може да съществува, той ще увехне. Всички нас ни свързва нещо общо. Това ни става ясно, когато се опитаме да се издигнем във висшия свят, наистина да се издигнем и да изживеем в нас духовното единство на същността ни.

Ако в нас живее единството на духовната ни същност, тя ще ни води към братството. То е вече там, в по-висшите полета. На Земята е само отражението. Образът на това, което се намира във висшите полета, е братството върху нашата Земя. Когато на Земята не се грижим за братството между нас, ние се отричаме от това, което вече е в нас. Това е по-дълбокото значение на братската идея. Поради това трябва все повече да се опитваме да осъществяваме духовно-научните мисли така, че да разбираме ближните си дълбоко в душата им и при най-големите различия в мненията да останем братски свързани. Истинската принадлежност, истинското братство е, когато не очакваме другият да има същото мнение като нашето, а да дадем правото на всеки човек да има своето собствено мнение. Тогава в общата работа ще се достигне върхът на мъдростта."

Рудолф Щайнер
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 278815
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 386