Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2017 15:12 - Отворено писмо - възражение срещу намеренията за добив на газ в Добруджа
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1467 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 23.10.2017 05:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДО
ДИРЕКТОРА НА РИОСВ ВАРНА
КОПИЕ ДО:
МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ
МИНИСТЕРСТВО НА ЕНЕРГЕТИКАТА
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ
КМЕТА НА ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО


ВЪЗРАЖЕНИЕ

от Юлия Любенова Радойкова

Срещу
Доклад за оценка на степента на въздействие върху околната среда на инвестиционно предложение за Разработка и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток

В качеството на гражданка на РБългария, както и в качеството на присъстващ човек на първото обществено обсъждане провело се в село Рогозина на 16.10.2017г., искам да изразя категоричното си несъгласие с инвестиционните намерения на компанията "Русгеоком БГ" АД.

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ СЪМ ИЗЦЯЛО ПРОТИВ доклада за оценка на степента на въздействие върху околната среда на инвестиционно предложение за Разработка и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: Рогозина, Чернооково, Калина и Рогозина изток, като опорна точка за сключването на договора за концесия.

Моето категорично възражение се базира на опасенията за това, че се прави опит да бъде нарушен въведеният мораториум срещу шистовия газ по заобиколен, (полу)прикрит начин. Също така, има сериозни опасения и за употребата на метода "подземна въглищна газификация", който е не по-малко пагубен. Доказателствата в полза на това твърдение са многобройни като се почне от доводите за това че в Добруджа не е възможно технически да се добива по конвенционален начин, тъй като природните дадености не го позволяват. Но дори и да допуснем, че конвенционален метод за добив е възможен, аз съм против това също, както съм против всякакъв вид сондажна дейност.

Има сериозна заплаха от употреба на опасни за почвата, водата и въздуха химикали, които в доклада се споменават с непълен списък чрез допълването с израза "и други". Фактът че планират да използват огромно количество вода, която да бъде един много подозрителен коктейл от химични съставки за които обществото да не знае поради фирмена тайна и (или) лично усмотрение на фирмата - изпълнител, възможността за промяна на метода на добив пак по усмотрение на самата компания-изпълнител са все опорни точки, които дават неограничени свободи на последните.
Примери от доклада относно химикалите:

При изреждане на използваните химикали в промивната вода, се използва накрая „и др” – виж стр. 184

Стр.  208 – „
Промивните течности могат да съдържат специални добавки, които променят качествените им показатели.

Стр 239 Авариите могат да бъдат проявени като: „
Частично или пълна загуба на промивна течност (LC) която може да се прояви в Малм-Валанж-Каспийска свита;


стр 771 Основните опасности за въздействие върху подземните води са свързани с възможности от смесване на води от различни водоносни хоризонти и проникване на вредни и опасни вещества, съдържащи се в използваната промивка във водоносните хоризонти.
Независимо от това, при преминаване на водоносни хоризонти, предвид на риск от загуба на промивка (навлизане на промивна течност във филтрационната среда) има опасност за временна промяна на качествата на подземните води - главно нейната мътност. Промивната течност представлява колоиден разтвор от компонентите, а не се получава в резултат на химически реакции.
При прокарване на сондажа през водоносните хоризонти за питейно водоснабдяване се използва промивна течност на водна основа, която при необходимост може да съдържа само два опасни компонента. 
...


Тази неяснота, липса на прозрачност, манипулативно построяване на текста и съдържанието на доклада, противоречиви данни, недоизказаност по съществените въпроси в допълнение на липса на засилен и много мощен контрол от независима институция (нещо трудно постижимо в България) дава възможност за колосални злоупотреби и до голяма степен развързва ръцете на изпълнителя да проявява своеволие в ущърб интересите на обществото.

На самите обсъждания, които са публично достояние и могат да се видят на запис, ясно се вижда, че назначените от "Русгеоком Бг" АД експерти не са в състояние да защитят въпросния доклад пред запознатата по въпроса общественост, не са в състояние да отговорят на разобличаващите ги въпроси; отново липсва конкретност, непоклатима достоверност и прямота.

Допълнително, инвеститорът предвижда индустриализиране на земеделските земи и поемане на рискове от замърсяване, на места в доклада описани като рискове, които „не са за подценяване”(вж.стр. 58, стр. 176 и др.от ДОВОС).

Преминаването на сондажите през Малм-Валанжския вододаен хоризонт и ползването на водата от него за сондажните операции крие сериозния риск от необратимото и катастрофално замърсяване на питейната вода в целия регион, включително и преминавайки трансграничната зона с Румъния. Посегателството и рисковите експерименти с питейната вода застрашават живота на човека и състоянието на природата до такава степен, че надвисва заплахата от тотална депопулация, фатални случаи и тежки заболявания, унищожение на флората и фауната в региона. Отчитайки факта, че за природата няма граници, то тези пагубни последици могат да се разпространят на много големи разстояния по суша, въздух и вода.

С изречението „Всеки работен етап ще приключва с оценка, резултатите от която ще служат за преразглеждане на операциите в следващия етап, а също така и модела на добив” Русгеоком БГ АД заявява още в началото на Доклада (стр.12), че всяко едно твърдение, намерение, обещание, което дава по-нататък, цели единствено положително становище на РИОСВ Варна и на гражданите на Общината. Всяко преразглеждане, промяна на модел на добив, и общата дума „операции” – обединяваща в себе си всяко действие на фирмата на територията на концесията, означава на практика разрешение за фирмата да прави ВСИЧКО КАКВОТО ПОИСКА.

Налице е сериозна сеизмична опасност като последица от добива на газ! При сондиране, работа на голяма дълбочина и при високо налягане, рискът от предизвикването на трус е голям. Това показва световният опит, особено в САЩ. Друго важно обстоятелство е разположението на основните сондажи в близост и по протежение на разлома Вранча-Шабла. Високата степен на риск от земетресения, трусове и вибрации поставя хората в повишена опасност за здравето и живота, както и цялостно влошаване на качеството на живот.

Друг фактор за съществено влошаване на всички жизнени параметри за хората и живите организми от региона е наличието на технологични шумове и вибрации от най-различен характер във връзка с работните операции на сондажната площадка.

Още аргументи могат да бъдат прочетени тук: http://shalegas-bg.eu/2017/10/12/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE/
От свое име изразявам своята солидарност с публикуваното публично становище на ИК "За чиста България".


С уважение и молба становищата на гражданите да бъдат зачетени:
Юлия Любенова Радойкова,
22.10.2017г.


*******

За мен този въпрос има дълбоки духовни измерения. Този проблем не е локален, а глобален. Отношението ни към Земята показва отношението ни към самия Христос и степента на нашата любов към Него!

Призовавам да изричаме само позитивни утвърдителни изречения и послания. Не да казваме как отравянето ЩЕ се случи, а напротив, как ЩЕ превъзмогнем изпитанията с мъдрост, с добродетели и лично изработени качества, с Божията подкрепа, на която се уповаваме - надяваме се за добра развръзка от създалата се ситуация. Вяра се иска от нас! Да бъде Божията воля. А ние добросъвестно да работим за изпълнението ѝ.

Призовавам за вътрешна мобилизация: духовните хора да се помолят, светските хора да направят необходимото както се действа според светските правила, а който съчетава духовното и социалното в едно - да положи усилия и по двата начина!
 

image



Гласувай:
2




1. staler - очевидно е, че става дума за добив по ...
22.10.2017 18:44
очевидно е ,че става дума за добив по технологии приложими за шистов газ.....изритаите ги ..
цитирай
2. radoykova - Една обширна публикация по темата ...
25.10.2017 14:35
Една обширна публикация по темата шистов газ http://stamatovia.blog/novini/2013/12/09/na-fokus-shistovata-revoliuciia.1217005
цитирай
3. radoykova - статия на Синтия Недялкова
26.10.2017 05:34
Шистов ли е газът, който искат да добиват в Добруджа? https://www.dobrichonline/novini/41843/shistov-li-e-gazt-koyto-iskat-da-dobivat-v-dobrudzha
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 275982
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 385