Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2016 08:51 - Битката за духа и душата във всички сфери в контекста на ситуацията в Германия
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1475 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 30.01.2016 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Германия като страна на бележити философи и композитори, дейци, работещи в полза на духовния, мисловен, творчески напредък на човечеството и Германия, каквато я познаваме днес, сякаш са две различни реалности. Ще коментирам една статия във връзка с Германия и ще отбележа с какво именно нейния народ е специален, което считам, че дава някаква яснота по въпроса за локализирането на конкретни съвременни събития.

Следното интервю със заглавие "Те воюваха 70 години с германския дух. И трябва да признаем, че успяха" прикова вниманието ми със следното изказване:

"Цялата работа е в това, че европейците, и особено германците, в продължение на 70 години бяха духовно кастрирани. През 1940 г. Чърчил е заявил, че англичаните воюват не против Хитлер, а срещу „духа на Шилер“, за да не се възроди той никога повече. Тоест, те воюваха с германския дух. И трябва да признаем, че успяха. Англосаксонците проведоха много мощна социо-инженерна операция през тези 70 години. Те отгледаха в Германия проатлантически политически елит." 


Проверих за този цитат на Чърчил, открих го посочен тук:

През 1940 година Уинстън Чърчил казва: „Ние не воюваме с Хитлер, а с германския дух, духа на Шилер, така че този дух да не се възроди. Вие трябва да разберете, че тази война не се води срещу националсоциализма, а против силата на германския народ, която трябва да бъде съкрушена веднъж и завинаги, независимо от това в чии ръце се намира тя: в ръцете на Хитлер или в ръцете на свещеник йезуит”.


Даааа! Какво откровено признание!...

Предлагам да поразсъждаваме защо острието е насочено именно към германоезичната общност, разбира се, без да пренебрегвам размерите на изпитания и атаки, насочени и към другите езиково-народностни общности. Всеки народ има мисия, която трябва да изпълни с оглед на специфичните си характеристики.

15-ти век е ознаменован с това, че поставя началото на подготовката за възцаряването на Ариман, което е предсказано от Рудолф Щайнер да се случи в началото на третото хилядолетие. Друг важен процес, който започва в същия 15-ти век, през 1413г., е преминаването към Петата културна епоха, която ще продължи до 3573г. Това е нашата настояща епоха, която е наречена западно-европейска или германска, тъй като на тази общност и е отредено Свише да бъде символ и водач, венец на този конкретен период. Тази културна епоха принадлежи към още по-голямата епоха: Следатлантската, като се явява пета по ред. Предходните четири културни епохи са древноиндийската, древноперсийската, египетско-халдейската, гръцко-латинската, всяка от които е култивирала определени качества, които да благоприятстват правомерната еволюция на човечеството. Сега, в нашата Пета епоха се развива съзнателната душа, което от своя страна, има висока ценност както за настоящето, така и за бъдещето. Както сега се развива съзнателната душа, така през Шестата епоха в човешките души трябва да се развива Духът-себе, казва Рудолф Щайнер в лекцията "Подготовката за Шестата епоха"
(лекция 13 от събр. съч. 159). Ще продължа с цитати от тази лекция:

"Древната индийска епоха се е занимавала с развиването на човешкото етерно тяло. Древната персийска епоха — с астралното тяло. Египетско-халдейската — със сетивната душа. Гръко-римската — с разсъдъчната душа. Нашата епоха в хода на нейното развитие ще развие и разгърне съзнателната или духовната душа. Но онова, което ще даде облика на външната култура през Шестата епоха, нейното съдържание и характеристика, трябва да се подготви отрано."  
"Дълбокото значение на Западно-европейската култура е във факта, че през Петата следатлантска епоха се търси съзнателната душа. Задачата на културата в Западна Европа и особено на културата в Средна Европа е хората да развият индивидуална култура, индивидуално съзнание. Това е целта на съвременната епоха."


"От много лекции, изнасяни в предходни години, знаем, че в Източна Европа се намира един народ, чиято особена мисия ще е в Шестата епоха. Зародишните сили, които сега се развиват в него, няма да се проявят до тази Шеста епоха. Знаем, че руският народ няма да е готов до Шестата културна епоха да разгърне силите, които и сега са в него, но само в зародишна форма. Мисията на Западна и Средна Европа е да донесе на хората качества, които са характерни за съзнателната душа. Това не е мисията на Източна Европа. Източна Европа ще трябва да чака до слизането на Духа-себе на земята, когато той ще може да изпълни човешките души. Това трябва да се разбере в правилния смисъл. Ако се разбере в погрешен смисъл, може лесно да доведе до гордост и шовинизъм — особено на Изток.

Разцветът на следатлантската култура е в Петата епоха. Това, което ще последва през Шестата и Седмата епоха, ще е низходяща линия на еволюцията. И все пак тази низходяща еволюция в Шестата епоха ще е инспирирана и изпълнена с Духа-себе."


Горепосочената информация дава ориентир относно спецификата на задачите и отговорностите на съвременото човечество. Посегателството върху настоящето е посегателство и върху бъдещето. В контекста на тези цитати, можем да се запитаме как се подготвяме за бъдещето, култивираме ли тези качества на душата, които да го подпомогнат.

Но да продължим с въпросното интервю - повод за моя анализ. Макар и да не съм съгласна с всичко, което се казва в нея, длъжна съм да отбележа, че авторът й задържа моето внимание до края, защото в хода на текста изникват тълкувания, в които откривам езотерични дълбочини. Така, в следното изказване можем да открием нагледен пример за действието на кармичната закономерност:

"Историята внесе корективи. Тези външни сили сега са дошли в Европа. Европа сега плаща за онези 100-150 години колониализъм. Първо европейците са отишли там и са насилвали тези страни, източвайки богатствата им, а сега хората от онези страни са дошли в Европа и вече те насилват европейците в прекия смисъл на думата. Както казваше Блаженият Августин – „Няма наказание без вина“.

И още:

"В „Знакът на четиримата“ на Артър Конан Дойл например много добре е разказано как разхищаването на Индия е издигнало благосъстоянието на Великобритания. Днес обаче на Европа й се налага да си плаща сметката."

Да, тези паралели имат духовна тежест, защото констатират резултатите от натрупването на определена карма.

Да продължим с този цитат от статията:

"Преди 15 години аз много я (Европа, бел.) съжалявах, а после си помислих, че щом тези хора нямат воля за живот, нямат воля за борба, щом те забраняват отбелязването на Рождество, щом забраняват носенето на кръстчета, щом разрешават хомосексуални бракове, щом като в някои провинции на Германия има легализирани публични домове за зоофили, значи, прав им път. Те трябва да се надигнат и да се борят, трябва да си спомнят, че са европейци, които са длъжни да защитят своята идентичност. Обаче не съм сигурен, че ще го направят."

Няма как да не се съглася с изброените симптоми, които действително вещаят крах, това съм го разгеждала в теми от блога, като: "Европеецо, изпий лекарството на самокритиката" и "Какво се случва в Германия". Но относно решението - тук вече се губи яснота: как да се надигнат, как и за какво да се борят и защитават и коя е тази идентичност. А там, където се губи яснотата, тя може да бъде изнамерена чрез светлината на духовната наука, Божественото Учение, според мен. Щом битката е за духа и душата във всичките сфери и проявления на човешкия живот, то ключът е да уякчим, засилим, повдигнем своя Аз. Как се постига това е предмет на изучение не само за цял живот, а за много животи (инкарнации). Задачата на тези, които осъзнато са решили да не губят тази битка е да бъдат в непрестанен поиск на чистата и свята Истина, ежедневно, ежеминутно да работят за духовното си самоусъвършенстване и да повдигат братята си.



image



Автор: Юлия Радойкова



Гласувай:
3



1. katara - поздрави, много уместен анализ...
29.01.2016 09:16
и аз плача за Германия ,но уви...
кармични закони....
казал го е кратко Августин Блажений.
Юлия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 267883
Постинги: 177
Коментари: 322
Гласове: 380