Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2015 17:33 - Европеецо, изпий лекарството на самокритиката!
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 902 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.09.2021 17:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
« Сильным средством лечиться надо,
наружу говор скрытненький!
Примите против внутренних неполадок
Внутреннее лекарство самокритики. »

Владимир Владимирович Маяковский

 

Събитията от 13 ноеври ’15 са ужасни и трагични, но не и непредсказуеми. Всеки човек, дори и бегло проследил хронологията на нашествието в Европа е наясно, че това е задкулисно планиран процес. Наясно е и с опасностите, които този процес крие. Умишлено няма да изреждам кои точно са тези опасности, тъй като се изписа и изговори достатъчно и едва ли аз ще разубедя тази част от хората, която живее с миловидни представи за тъй наречените „бежанци“.

Време е европеецът да узрее и да се раздели с илюзиите и първосигналните реакции. Каква е ползата в изказаната скръб, изплакани сълзи, поднесени цветя и патосни речи за дефицита на хуманизъм, ако от утре всинца ние ще сме все същите и ще живеем по старому. Така си гарантираме последващи подобни събития, които да подтискат и изцеждат емоционално, мисловно и психически хората, без да бъде направена решителната крачка за положителна промяна в света. А истинската промяна в света ще се случи в умовете и сърцата на хората, когато приемат концепцията за едно по-възвишено съществувание. Кое именно е то, отговор дава Божественото Учение с най-актуалните 2 духовни потока за нашето време: антропософията и Учението на Беинса Дуно. Тези които не са осмислили тази идея изпитват вътрешен дискомфорт, но считам, че камбаните за часа на нашето пробуждане отдавна бият и няма за кога да отлагаме, ще си казваме нещата директно. В противен случай, хората дълго ще се лутат в безпътица и неразбиране; всеки път ще се чудят и маят на едни и същи неща, защото не улавят същността, липсва им дълбочината.


               „И западните народи, скъпи мои приятели, са съвсем непригодни и зле подготвени, за да разберат какво точно се показва над повърхността на европейския Изток! А защо са зле подготвени? Защото така наречените нормални хора – Вие, скъпи приятели, не се числите към тях, понеже сте приели антропософията -, не разполагат с това, което все повече и повече ще се превръща, макар и хората да го посрещат с яростна антипатия, в безусловно необходимо качество на душата: антропософското познание. Да, за нормалните представители на нашата епоха, това звучи твърде странно:
Хаосът няма да престане, докато достатъчно голям брой хора не приемат антропософските истини! Тази е световноисторическата Карма!

                Оставете тези нормални хора да си вярват и да говорят: тази война е като всички други войни, а след нея ще бъде сключен мир, както е ставало много пъти в световната история. Тези хора са влюбени в Майя, в илюзията; те не различават истината от заблуждението. Оставете ги да сключват техния привиден мир. Хаосът, който изпълва днес целия свят, ще прерасне в хармония и ред само тогава, когато хората приемат антропософския мироглед в своите сърца. И ако Вие, скъпи мои приятели, доловите някакъв трепет в сърцата си, не бързайте: хората още дълго време ще се лутат, преди да отворят душите си за антропософията. А до тогава хаосът ще тържествува над света! За хармонията и реда е още рано. Всичо друго е илюзия, всичко друго е само едно привидно спокойствие, под което вече блуждаят застрашителните езици на огъня. Защото редът ще замени хаоса едва тогава, когато хората разберат откъде възниква този хаос.

                А той възниква от бездуховното приемане на света, да, от бездуховното вникване в света. Духовният свят не може да бъде игнориран безнаказано!

(...)
             
За всички нас трябва да е пределно ясно: Нашата епоха не спира да ни призовава - ежечасно, ежеминутно - хора, бъдете будни! Антропософията ще бъде разбрана само от онези, които са в състояние да видят решителната алтернатива, пред която е изправено човечеството: или Духът ще бъде приет, или Хаосът ще продължи да съществува!
              Едва ли днешният кървав хаос може да премине в по-добър хаос. Защото ако през следващите години ние не постигнем нищо и останем пасивни зрители на войнствения и триумфиращ материализъм, ако човешкото съзнание остане в своята тежка духовна дрямка, ако на тази основа възникне нова и яростна надпревара за материални блага и стимули - а за мнозина тази е основната последица на мира -, тогава душите, които минават през Портата на смъртта, отново ще изпитват бясното желание за разрушенията и хаоса на физическия свят! В този случай хаосът и разрушенията изобщо няма да изчезнат от лицето на Земята.
              Единственото, с което човек може да промени нещата е да изработи в себе си усещането за духовния свят, да изкове в себе си понятието за духовния свят, да подчини живота си на импулсите за приобщаване към духовния свят! Само тогава - според личния си принос - човек ще може да напредва в еволюцията."

(Рудолф Щайнер, „Духовете на мрака“ – GA 177, Лекция 1, удебеляването е от мен).
 

Ето част от отговора защо такива световни трагедии сполитат човечеството! Хаосът и страданията са следствие от бездуховността, така както мракът е следствие от липсата на светлина. Време е европеецът да употреби лекарството на самокритиката, да се отърси, пречисти и пробуди, за да приеме Новото Учение, което е ново в смисъл, че скъсва старите окови на институционализираното, догматичното, повърхностното, неразбраното, манипулираното Християнство. Време е европеецът да християнизира душата си по правомерен, осъзнат и задълбочен начин. Време е да потърси и осъществи връзка с Господ Бог Спасителя Наш!
Ако пред нашите очи се разгръщат свирепи престъпления, зверства, войни под най-различна форма: скрита и явна, тиха и настъпателна, кръвна и безкръвна, информационна, технологична и прочее... то това е знак, че Земята ни е напоена с много грехове. Знак е, че общоприетият масов път, който избират хората в живота е измамен и пагубен. Време е осъзнатите и прогледналите да направят значителен отскок напред в правия път, в който се прилагат Добродетелите и в който се изпълнява волята Божия.

Да търсим причините за случилото се вчера в Париж в еднократно направени грешки, да търсим еднократни обвиняеми е меко казано безплодно. Извършителите на тези зверски деяния безпорно носят лична отговорност (вина), но самите те са просто изпълнители на това зло, което вече е допуснато да се случи. А за допускането на това зло отговорност носят хората, които участват в общата карма; с избора, който правят в живота си, допринасят за проектирането на определи световни събития. Ако тълкуваме по-конкретно, злото не е допуснато с навлизането на нерегламентираната орда от нашественици, включваща потенциални престъпници. Проблемът далеч не се корени в това! Дори военните операции на Изток, които бяха подготовка за изготвянето на удобен предтекст за „бежански вълни“ не са ядката на въпроса. Ако търсим ядрото на проблема, следва да анализираме степента на съзнание на хората в навечерието на тези изпитания. И тогава виждаме как макар и единици хора да са пробудени и одухотворени, стремящи се да живеят Добродетелно и Добротворчески, то общата картина не е такава. Тук е мястото да вметна каква бе нравствено-моралната атмосфера в Европа преди миграционните вълни, та дори и преди началото и по време на войната в Сирия. Наблюдаваше се морална деградация във всички социални сфери. Така например, числеността на сексуалните извращения и сексуална разюзданост достигнаха такива пикови размери, че почнаха да се възприемат като норма, наложиха се. Европа силно се доближи до времената на морален упадък и разврат, каквито са били преди рухването на римската Империя. Аналогът не е случаен – такива процеси в душите на хората винаги водят към едно – колапс, разруха, цивилизационен край. Прощавайте че споменавам интимната сфера, но тя е много важна за духовното развитие на човека, тъй като именно там става мощен енергиен "водовъртеж", вследсвие на който настъпват промени в характеристиките на човешката душа; в тази сфера бушуват низшите страсти; опасните черни духове азурите1 са способни безвъзвратно да откъснат частици от висшия Аз на човека, който става техен проводник. Ето затова е толкова плачевно – душата се накърнява и губи своята цялостност. Не е случайно, че именно в тази насока, с продължителност и последователност на работа, са впрегнати институциите, медиите и всички обществени структури, упражняващи власт и влияние над съзнанието на хората. Няма да се спирам на примери, те са повече от покъртителни, достатъчно е да си припомните поправките в семейно-брачните взаимоотношения, образователната политика по отношение на сексуалното обременяване (увреждане) на децата, подмяна на ценности и прочее и прочее в редица европейски страни. Като добавим всички останали процеси в социалната сфера, без да се спирам подробно на тях, можем да стигнем до извода, че Европа посрещна тази своя беда във фаза на собственo морално безсилие, в ситуация на безпътица. С други думи, преди да навлезе външния враг, бе приютен и отгледан вътрешен враг, който прояде Европа отвътре.

„Лошите хора знаят начина, по който да ви лишат от силата ви, както негрите, когато отиват да ловят слонове, прерязват на две места мускулите на задните им крака, и те клякат. Човек трябва да има броня против лошите нрави, да не изгуби силата, която Бог му е дал. Затова Писанието казва: „Лошите общества развалят добрите нрави".

Учителя Беинса Дуно, "Кротостта и смирението"
Извънредни беседи
, Общ Окултен клас, 1920г, 22 Януари


С този цитат искам да допълня, че без силата и висотата на лично изработения морал и нравственост, даден човек или цяла общност, които са подложени на изпит, се оказват повалени на колене пред врага, подобно на описаните слонове. Само силата и степента на развития духовен импулс вътре в човека или в дадена общност са гарант за издържането на този изпит.  A европеецът до толкова се материализира и до толкова затъна в мрака на его-центризма и страсти, че се стигна до положение, при което дори в тези дни на тежки изпитания да „пирува по време на чума“ и да продължава все така по старому! До кога все така? Наивно и безотговорно е да си мислим, че имаме неизчерпаем кредит от време и ресурси за поправка и изправяне! Ето защо припомням строфите от стихотворение на В. Маяковски в началото на статията и казвам: Европеецо, изпий до дъно лекарството на самокритиката! Разбери своя индивидуален принос в общите събития на човечеството и работи в правилната посока, по такъв начин, че да заслужим жадуваните от всички нас по-светли и по-добри бъднини!

Тези бъднини е необходимо да си ги заработим, организирайки човечеството в правилната посока. Според Рудолф Щайнер, решението на социалния въпрос се състои в троичното разделение на социалния организъм с три обособени и незавсими една от друга сфери: икономическа, в която да се осъществи принципът на братството; правова, в която да се осъществи принципът на равенството; духовна, в която да се осъщество принципът на свободата. Тъй като до този момент човечеството се движи в напълно противоположна посока от тази, а именно: с нарастваща прогресия затвържава централизираната власт, която държи подчинени на нея всички социални сфери,- от това следват само негативни последици, за които нееднократно ни е предупреждавал основателят на духовната наука:


"Само помислете за нещо, което е свързано със социалните проблеми, които ние отскоро изучаваме. Беше наша задача да покажем необходимостта от отделяне на духовния живот и също политическия живот от икономическия. Нашата най-голяма загриженост е да създадем условия по света, или най-малкото – защото не можем да направим повече за момента – да убедим хората в необходимостта от условията, които ще осигурят основата за свободен духовен живот, вече независим от другите сфери на социалния живот, или, колкото и дълбоко да е вплетен днес, от икономическия живот, от една страна, и политическия – от друга. Цивилизованото човечество трябва или да основе независимостта на духовния живот, или да се изправи пред разрухата – с неизбежен резултат на азиатско влияние в бъдеще.
Тези, които все още не могат да разпознаят сериозността на днешната ситуация в света, са също тези, в известен смисъл, който помагат за подготовката на Аримановото въплъщение. Много неща във външния живот днес носят свидетелства за това. Аримановата инкарнация ще бъде много улеснена, ако хората не успеят да изградят свободен и независим духовен живот и позволят той да остане вплетен в икономическия или политическия живот. Защото ариманичната сила има огромен интерес за дори още по-голямо смесване с тези други сфери. За ариманичната сила свободният духовен живот би означавал нещо като вид тъмнина, а интересът на хората в него – изгаряне, бушуващ огън. Създаването на този свободен духовен живот е от съществено значение, за да може да бъде постигнато правилното отношение за аримановото въплъщение в бъдеще.

(Рудолф Щайнер,
Втора лекция на цикъла „Влиянията на Луцифер и Ариман“, държана на  2.11.1919 г. в Дорнах).



Автор: Юлия Радойкова


1 -
"Азурите се намесват едва сега, по време на петата раса. Те са най-разрушителни и работят предимно в сексуалния живот, следователно във физическото тяло. Множеството сексуални извращения в настоящата епоха могат да бъдат проследени до това силно влияние. Всички сили на препятствията се проявяват в това, че се стремят да задържат на място несъвършеното, като му пречат да бъде усъвършенствано и се стремят да засилят, развият и разширят несъвършените страни. (...) Размножителната сила, сама по себе си, е най-святото нещо, което имаме, защото е непосредствено божествена. Колкото по-божествено е нещо, завлечено в калта, толкова по-голям е грехът." Рудолф Щайнер, с.съч. 266/1



Статии с подобна и близка тематика:
Какво се случва в Германия?

Филм, предсказващ кървавия петък в Париж (коментар)
Анализ относно мигрантската вълна






Гласувай:
2




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 276179
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 385