Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2015 11:48 - Проблеми с щитовидната жлеза - причини, търсене на решение в светлината на духовното познание
Автор: radoykova Категория: Други   
Прочетен: 1227 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.12.2015 06:54


Ще споделя с вас следния материал, който намирам за полезен: "Мъка, болка, гняв и унижение разболяват щитовидната ни жлеза" .

"Съществуват седем главни чакри, на които съответстват определени органи в човешкия организъм. Чакрата е „колело” или „кръгово завихряне на енергии” и представлява изцяло енергийна структура. Щитовидната жлеза проекционно съвпада с пета чакра. Дисбалансът в петата чакра се отразява върху функцията на щитовидната жлеза. Тоест, ако в центъра на комуникацията, намиращ се в гърлото (гласните връзки) се задържат неизказани емоции и отрицателни чувства, този блокаж влияе и на функцията на щитовидната жлеза."

_____________________________________

Ако човек с такъв проблем (дисфункция на щитовидната жлеза, форма на тиреоидит) отиде при доктор, практикуващ по стандартния начин, най-вероятно ще му изпишат синтетични хормони за прием (тъй като щитовидната жлеза спира/намалява да ги произвежда) и ще му кажат, че ще ги пие дълго, а може и до края на живота си. На въпрос: "каква е причината за това?", ще последва отговор: "от всичко може да е, често се случва, симптоматично явление е за нашето време и за нашата страна и по-често покосява жените, отколкото мъжете".

В този блог се стремя да разглеждам нещата от духовната им дълбочина, затова се фокусирам върху обясненията и решенията на въпроса извън традиционната медицина. В статии като горната ясно се вижда, че този здравословен проблем има дълбоки емоционални и душевни първопричини; касае вътрешните изживявания на човек в процес на общуване и в процес на живеене в един хроничен стрес, което може да има дълга предистория, почваща още от самото детство дори.

Официалната медицина разглежда човека като същество, изградено само от 1 физическо тяло. Проблем и то голям!
Когато за едно заболяване има дълбоки кармични и/или душевно-емоционални причини, но за премахването на симптомите на физичен план се приложат медикаменти, то тогава проблемът само ще бъде потиснат, не "отстранен"! От което следва, че след тази намеса само върху физическото тяло, без разбирането на кармичните и други фактори, свързани с вътрешни изживявания и постъпки, причината не е открита, следователно няма адекватна терапия, а тези потиснати на физичен план симптоми могат да се пренасочат към по-голям вътрешен здравословен проблем, изискващ в пъти по-сложно лечение!
Не е разумно да се лекува само физ. тяло, а трябва паралелно с него да се лекуват и духовните тела на човека, което е един цялостен подход и усъвършенстван процес, вместо разглеждането на човека като на отделни фрагменти (физ. органи).

В тази връзка, дори самата дума "болница" е сбъркана, защото е редно заведението да се нарича  "здравница", ако си поставя за цел да лекува, но за съжаление оправдава сбърканото си название.

Бих добавила и географска медицина, за която говори Р.Щайнер, - окултна география като фактор за правилна диагноза и лечение. По темата може да се прочете в „Индивидуални духовни същества и тяхното въздействие в душата на човека” (GA 178).

Интересно, названието на самата щитовидната жлеза от "щит" ли произлиза? Наистина ни се подсказва много буквално! Този орган поема като щит цялата потисната и дългогодишно насъбрана отрицателна емоция, предпазвайки други по-важни органи от дисфункция, като страда обаче той самият. Във връзка с преодоляването на този проблем (в ядрото на който са потиснатите и преглътнати обиди, както стана ясно) е необходимо да се изгради мъдро отношение към самата обида. Ето какво казва Учителя:

"А защо трябва да бъдете добродетелни? Защото добродетелите ще ви донесат всички необходими материали за съграждане на вашата къща, ще ви донесат всички ония сокове, които са потребни за вашето израстване. Добродетелта не е нищо отвлечено, а е нещо реално, което винаги е в състояние да гради. Затуй, онези от вас, които могат да разбират, трябва да схванат в какво се състои търпението в пълния смисъл на думата – не онова търпение да понасяш обиди: то още не е търпение; тайната на търпението е, когато човек ви обиди, да намерите в обидата добрата страна и да я използвате. Обидата – това е един много корав орех, който ви е дал някой; вие трябва да го счупите, да извадите ядката отвътре и да я изядете. И ако можете така да се храните, вие ще станете напълно здрав. Хората, когато говорят лошо за вас, когато ви охулват, те ви дават храна и ако умеете да използвате тая храна, ще бъдете предоволни. Хората ви хвърлят твърди камъни; вие трябва да ги разчупите, защото вътре в тия камъни има съкровища, които можете да използвате и с това да се обогатите. Като отидете у вас, почнете да размишлявате и да се молите на Господа да разберете търпението."

(Учителя беинса Дуно, Любовта - беседа, държана на 6 юли 1914 г. в София).


Съгласна съм с тази препоръка от статията:"За да възстановим баланса в този енергиен център препоръчвам всекидневно да пеят (монотонно пеене) и да се разхождат и да съзерцават природата, особено морето или небето."
Няколко размишления: важен е самият процес на пеене - работата на ларинкса. Това е свързано с реализирането на потенциал, който в други житейски ситуации по ред причини е приглушен, и като следствие - чувството за "буца в гърлото". Ако се подберат песни с подходящ смисъл и мелодия за пеене, може да има добър резултат като метод за изчистване и преработване на енергията.


При гуша (увеличение на щитовидната жлеза), Учителя препоръчва:

"Варят се орехови листа и се пие отварата. Предпочитат се млади, пролетни орехови листа."

В тази статия предлагат лек от зелени орехчета.


Добре е човек да се ориентира към употреба на помощни средства, но за да има цялостно лечение и преодоляване на проблема е необходимо човек да положи собствени сили в духовен план. Не бива да забравя, че всеки здравословен проблем е сигнал за необходимост от промяна на физичен, емоционално-мисловен и духовен план. Необходимо е всеки сам да разреши своя проблем в собствения си Аз, по пътя към Христос и с Негова помощ. Приятели също могат да се обединят в подкрепа на даден човек с отправянето на духовни послания/мисли/пожелания/молитви/любов към него, но болестта е знак за това, че е необходимо човек да приложи и преоткрие своите собствени морални и волеви сили, като ги впрегне на работа. В тази връзка, искам да споделя цитати от Р. Щайнер:


"Днес, когато хората поискат да се ориентират според историческата стойност на нещата, решаващо се оказва това, в което те вярват. Обаче колкото и съмнително да се струва това на нашите съвременници, дори по времето на Христос, лечебните процеси се извършваха например по такъв начин, който позволяваше на съответния човек да развие определено ясновидство. Днес, когато хората са навлезли толкова дълбоко във физическия свят, това вече не е възможно. Обаче в древността човешката душа беше сравнително лесно податлива и чрез определени процедури стигаше до ясновидство, което и позволяваше да живее в духовния свят. И понеже духовния свят сам по себе си съдържа мощни оздравителни елементи и влива оздравителни сили чак до равнището на физическия свят, налице беше непосредствената възможност за осъществяване на лечебната практика.
Да приемем, че даден човек боледуваше; тогава той беше подлаган на определени въздействия, благодарение на които след време той проглеждаше в духовния свят. Оздравителните потоци от духовния свят се вливаха в неговия организъм. Тези космическо-душевни процеси бяха по същество идентични с лечебните процеси. Това, което днес хората говорят за т.нар. „храмово лечение", е пълно дилетантство. Всичко на този свят се развива, и душите също са направили крачка напред, минавайки от ясновиждане към неясновиждане. В предишните епохи обаче, ясновиждащите човешки способности можеха да бъдат усилвани до такава степен, че да разпознават оздравителните сили, идващи от духовния свят. Ето защо не бива да се учудваме, когато евангелистите разказват, че сега, благодарение на Христовото Събитие, идват такива времена, когато в духовния свят ще проникват не само онези, които притежават старото ясновидство, но също и онези, които в хода на общочовешката еволюция са изгубили старото ясновидство. (...)

В изречението: „Блажени бедните духом, защото те ще намерят Царствата небесни в себе си" е оповестена новата истина за физическото тяло. За етерното тяло тази нова истина означава следното: в етерното тяло е заложен принципът на болката, на страданието. Едно живо същество, доколкото разполага с астрално тяло, може да страда само поради увреждане на своето етерно тяло; арената на страданието трябва да се търси в етерното тяло. Вие вече знаете това от моите лекции. Ако някой би поискал да коментира промените в етерното тяло що се отнася до лечебните въздействия идващи от духовния свят той би трябвало да изрази новата истина примерно по следния начин: Онези, които страдат, сега могат да бъдат утешени не само поради възможността да напускат физическото си тяло и да се свързват с духовния свят; те могат да намерят утеха и в самите себе си понеже чрез Христос в етерното тяло е внесена една нова сила. Следователно, новата истина за етерното тяло би трябвало да гласи: сега страдащите могат да бъдат утешени и да изпитат „блаженствата" не само поради оздравителните си ли от духовния свят, до който те се приближават в състояние на ясновидство; но сега свързвайки се с Христос те приемат новите истини и могат да намерят утеха за което и да е страдание там, вътре в самите себе си.
А какво следва да бъде казано относно астралното тяло? Когато по-рано човекът искаше да подтисне емоциите, страстите и егоизма на своето астрално тяло, той отправяше поглед към висшите сфери, за да получи помощ от Царствата небесни; и тогава беше подлаган на определени процедури, които умъртвяваха прекалените страсти на неговото астрално тяло. Сега обаче идва времето, когато чрез делото на Христос човекът трябваше да получи в своя собствен Аз онази сила, с чиято помощ сам да обуздава и укротява страстите на своето астрално тяло. Ето защо новата истина относно астралното тяло трябваше да бъде оповестена по следния начин: Блажени тези, които са смирени и кротки благодарение на самите себе си, на своя Аз; защото те ще наследят Земното царство. (...)

Сега обаче, когато Христос слезе на Земята, когато Азът беше проникнат от Христовата сила, човекът най-после можа да се включи в планетарния смисъл на Земята, откривайки в самия себе си силата, за да обуздава астралното тяло и да отхвърля луциферическите влияния. Ето защо сега можеха да прозвучат думите: Който обуздава своето астрално тяло и е достатъчно силен, за да не изпада в
гняв, който запазва присъствието на Аза и е вътрешно овладян, той действително ще постигне целта на Земната еволюция. Да, в третото изречение от „Блаженствата" Вие срещате една формулировка, която може да бъде разбрана само в антропософски смисъл."


Евангелието на Матей, 9-та лекция.



А сега, искам да ви поздравя с една моя любима песен, която достигна до мен, благодарение на един приятел. Прекрасна мелодия, текст, изпълнение! Песен за изпитанията в живота и мъдростта, на която ни учат. Песен за намирането на вътрешния мир, когато се доверим на Бог и решим да изпълняваме неуклонно неговата воля.


Автор: Юлия Радойкова






Гласувай:
1



1. radoykova - средство срещу твърде силни ариманични нападки
22.12.2015 12:11
Изкуплението на Ариман става чрез мисленето. - Много се препоръчва, като средство срещу твърде силни ариманични нападки, мисленето върху първата глава на Йоановото евангелние: "В началото бе Словото.." и осма глава.

Рудолф Щайнер, С.съч. 266
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radoykova
Категория: Други
Прочетен: 276264
Постинги: 182
Коментари: 327
Гласове: 385